22_websize_Tianjin_Library_ŞOssip_1(5)
MVRDV: Knjižnica Tianjin Binhai

V kitajskem mestu Tianjin Binhai je arhitekturna pisarna MVRDV v pičlih treh letih zgradila privlačno knjižnico, fotografije katere so preplavile arhitekturne medije.

Police s knjigami, ki zapolnjujejo vse vidno polje od stropa do tal, so hkrati navdušujoče in zastrašujoče, prav tako kot količina znanja, ki se skriva v njih. Če knjižnica po eni strani vabi k temu, da bi se izgubili na njenih vijugastih podestih in zakopali svoje nosove v knjige, po drugi strani vsaj v avtorici pričujočega besedila vzbuja močno potrebo po pobegu zaradi neobvladljive količine podatkov, ki jih ponuja, in ki jih s pogledom zaobjamemo v celoti. Belina in zračnost prostora slednji učinek nekoliko omilita. Sredi glavne dvorane čepi velikanska bela krogla, ljubkovalno poimenovana Oko, v kateri najdemo avditorij za dogodke in ki s svojo prisotnostjo ustvarja organsko praznino okoli sebe, kot bi se stene pred njo plašno povlekle vstran.

 

Zaradi izjemno hitrega tempa gradnje je v oblikovalskem procesu nepotrebna luknja, ki pa jo bodo arhitekti v prihodnjih letih poskušali zakrpati. Ker je za to zmanjkalo časa, so se investitorji v nasprotju z nasvetom arhitektov odločili za gradnjo brez dostopa do višje ležečih polic, do katerih bi obiskovalci morali dostopati z zadnje strani. Tako so knjige na najvišjih policah le navidezne, njihova hrbtišča so namreč natisnjena na aluminijaste ploščice.

Nekatere knjižnice se gradijo hitro, druge pa počasi. Če je od zadnje poteze svinčnika na idejnih skicah do otvoritve objekta knjižnice v mestu Tianjin Binhai minilo le tri leta, se v Sloveniji gradnje nove Nacionalne in univerzitetne knjižnice lotevamo skrajno previdno in počasi, da do česa podobnega ne bi prišlo. Od prvih načrtov je namreč minilo že desetkrat toliko časa, pa si začetka gradnje še ne moremo obetati v kratkem. Kljub temu, da knjige v njej morda ne bodo le navidezne, pa je zaenkrat navidezna kar ideja o NUK II v celoti.

 

 

Ime projekta: Knjižnica Tianjin Binhai
Arhitektura: MVRDV – Winy Maas, Jacob van Rijs in Nathalie de Vries
Oblikovalska ekipa: Winy Maas, Wenchian Shi, María López Calleja with Kyosuk Lee, Sen Yang, Marta Pozo, Chi Li, Ray Zhu, Ángel Sánchez Navarro, Daehee Suk, Guang Ruey Tan, Xichen Sun, Michael Zhang, Mariya Gyaurova, Jaime Dominguez Bálgoma, Antonio Luca Coco, Costanza Cuccato, Matteo Artico in Tomaso Maschietti

Koncept: Winy Maas in Renske van der Stoep, Martine Vledder, Kyosuk Lee, Gerard Heerink, Chi Li, Francisco Pomares, Nicolas Lee, Claudia Bode, Sharon Sin, Jaap Baselmans, Herman Gaarman, Hui Hsin Liao, Antonio Luca Coco, Costanza Cuccato, Matteo Artico in Tomaso Maschietti.

Sodelavci: Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI), Tianjin, China
Osvetlitev: Huayi Jianyuan lighting design

Leto: 2017
Površina: 33.700m2

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki