brazil-pavilion-earth-venice-architecture-biennale-2023_dezeen_2364_col_20
Na Beneškem bienalu nagrajen brazilski paviljon iz zbite zemlje

Zlatega leva za najboljši nacionalni pavilijon na letošnjem Beneškem bienalu je prejel brazilski paviljon. Kuratorja Gabriela de Matos in Paulo Tavares sta se osredotočila na temo zemlje in temu primerno svojo razstavo  tudi poimenovala – Terra (Zemlja).

Kuratorja sta po tleh paviljona razprostrla zemljo in po prostoru razpostavila različno visoke podstavke iz zbite zemlje, na katerih so razporejeni eksponati. Avtorja želita z uporabo tega trajnostnega materiala tudi opozoriti na pomen zemlje v kulturi in tradiciji brazilskih domorodcev in Brazilcev afriških korenin, ki pomembno sooblikujejo kulturni mozaik sodobne Brazilije.

V skladu z naslovom letošnjega bienala (Laboratorij prihodnosti) razstava raziskuje možne poti v prihodnost z naslanjanjem na običaje, tradicionalne prakse in drugačen odnos do okolja. Naslavlja pa tudi problematiko narodne identitete, izseljenstva in dekolonizacije.

Kot pravita avtorja, želita »s pojmom zemlje kot vira spomina in katalizatorja za zamišljanje možnih prihodnosti zajeti bistvo preteklosti in sedanjosti Brazilije«.

Nagrada je priznanje avtorjem za vsebinsko in konceptualno dovršeno postavitev, hkrati pa je tudi jasen znak, da gradnja z zemljo prihaja v zavest širše strokovne in laične javnosti. Novica je prišla na plan ravno v času Outsiderjevega festivala Zemlja od predmeta do prostora.

Fotografije: Rafa Jacinto (vir: Dezeen)

*
Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki