Ibrahim-Mahama-Trafika-naslovna-3
Ganski umetnik Ibrahim Mahama pri Trafiki

V ponedeljek, 29. maja 2023, ob 19.00, bomo pri Trafiki na Vegovi ulici gostili ganskega vizualnega umetnika Ibrahima Mahamo, umetniškega vodjo 35. grafičnega bienala Ljubljana z naslovom Iz praznine so prišli darovi kozmosa.

© Ibrahim Mahama/MGLC

 

Ibrahim Mahama živi in dela v Akri, Kumasiju in Tamaleju v Gani. Razstavlja na vodilnih mednarodnih prizoriščih, kot so Beneški bienale, Bienale v Sydneyju, Galerija Saatchi v New Yorku in K21 v Düsseldorfu. V svojem delu tematizira vrednote, mednarodno trgovino, migracije in posledice kolonializma. Pogosto dela z najdenimi predmeti, ki jih preoblikuje in jim daje nove pomene. Z izbiro materialov in prizorišča – razstavlja denimo tudi na ganskih tržnicah – želi opozoriti na vrednostne sisteme in družbene procese, ki so neločljivo povezani s temi materiali.

© Ibrahim Mahama

 

Trenutno sodeluje na pravkar odprtem 18. arhitekturnem bienalu v Benetkah. Letošnja kustosinja, gansko-škotska arhitektka, pedagoginja in pisateljica Lesley Lokko, ga je k osrednji razstavi Laboratorij prihodnosti povabila kot vsestranskega ustvarjalca, ki se v svoji umetniški praksi močno naslanja na (javno) arhitekturo.

Ibrahim Mahama: Parliament of Ghosts (Parlament duhov). Force Majeure, Giardini, Centralni paviljon (Foto: © Matteo de Mayda/La Biennale di Venezia)

 

Ibrahim Mahama, ki ga zastopa ena vodilnih svetovnih galerij White Cube iz Londona, dobiček od svoje umetniške prakse usmerja v vzpostavitev in podporo kulturnih in izobraževalnih institucij v Gani. V domačem mestu Tamale je leta 2019 ustanovil projektni prostor Savannah Center for Contemporary Art (SCCA), leto pozneje pa v bližnjem Janna Kpennu še kompleks umetniških studiev Red Clay. Njegov najnovejši prispevek k razvoju umetniške scene v Gani je preobrazba nekdanjega silosa v Tamaleju v umetniški center Nkrumah Volini.

Red Clay Studios (© Ibrahim Mahama)

 

V predavanju pred Plečnikovo trafiko nam bo umetnik predstavil svoje umetniško in izobraževalno delo v domovini, odnos do kolonialne preteklosti ter izzive sedanjosti in sodobne umetniške prakse. Predavanje bo potekalo ob fotografijah njegovega dela, ki jih bomo ob tej priložnosti razstavili na obodu Trafike.

Lepo vabljeni!

Predavanje bo potekalo v angleščini.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki