modular-timber-housing-winner-team-portrait-web2
Intervju: Jie Liu, vodja zmagovalne ekipe natečaja Lesena modularna gradnja

Na mednarodnem natečaju »Lesena modularna gradnja«, ki ga je Outsider razpisal v sodelovanju s podjetjem Modular Timber, je prvo nagrado prejel projekt ekipe mladih kitajskih arhitektov z naslovom »Obrazec za bivanje« (»The living formular«). »Gre za eno bolj drznih zasnov, ki v primerjavi z večino prispelih predlogov izstopa tudi z vidika izvirne obravnave fasade. Avtorji z igrivo rabo fasadnih modulov tvorijo živahen vtis stavbe, ki pa zvesto odseva njen funkcionalni ustroj,« je v utemeljitvi zapisala žirija tekmovanja.

Na naša vprašanja je odgovarjal vodja zmagovalne ekipe, arhitekt Jie Liu.

 

Kaj vas je pritegnilo k natečaju Lesena modularna gradnja?

Najbolj privlačna vidika tega natečaja se skrivata za oznakama »lesena konstrukcija« in »modularna zasnova«. Prvič: v porajajoči se dobi si les kot zelo trajnosten gradbeni material zasluži več pozornosti in uporabe. Vse več je javnih in večstanovanjskih stavb manjšega merila, ki raziskujejo nove zasnove lesenih konstrukcij.

Po drugi strani pa arhitekturni pristop »modularne zasnove« omogoča korak naprej pri izkoriščanju prednosti trajnostne zasnove. Pomeni kombinacijo sistemskega razmišljanja in prostorskooblikovalskega pristopa. Če po eni strani modularno oblikovanje predstavlja izziv za sistematično razmišljanje arhitektov, je obenem tudi zanimiv način za ustvarjanje prostorskih presežkov.

First Prize: Living Formular

Kje pa ste izvedeli za tekmovanje?

Na informacije o natečaju smo naleteli prek domače platforme za arhitekturne natečaje na Kitajskem, ki se imenuje Archrace.

Kakšen je bil navdih za vašo rešitev?

Navdih za oblikovanje tega natečaja izhaja predvsem iz matematičnega koncepta najmanjšega skupnega večkratnika. Prizadevali smo si izluščiti najpomembnejše prostore, ki so skupni različnim tipom stanovanj. Z uporabo najmanjšega števila osnovnih tlorisov smo nato poskušali sestaviti raznoliko paleto stanovanjskih konfiguracij, ki izpolnjujejo dane zahteve.

Jie Liu, Li Zhang, Wei Duan, Ziye Zeng, Chengwei Liu: Living Formular; tloris karakteristične etaže

 

Kaj vam pomeni les kot gradbeni material?

Les je eden redkih zares trajnostnih gradbenih materialov, ki so nam danes na voljo, in ga je mogoče uporabljati na različne preizkušene načine. Kot vodja ekipe imam veliko izkušenj z arhitekturnimi biroji v Kanadi, kjer je uporaba lesa kot osnovnega gradbenega materiala zaradi lokalnih geografskih razmer razširjena v številnih majhnih in srednje velikih stavbah. Moja akademska in zgodnja poklicna kariera sta mi omogočili obsežno seznanjanje z lesom in njegovimi lastnostmi.

Lahko primerjate odnos do lesa kot gradbenega materiala v Kanadi in na Kitajskem?

Sam sem izkušnje v arhitekturni praksi pridobival v Kanadi in na Kitajskem. Kot rečeno, je v Kanadi les najpomembnejši gradbeni material in se uporablja v veliki večini stavb, razen v visokih stavbah. V zadnjem času je tudi več raziskovalnih projektov načrtovanja visokih stavb z uporabo lesene konstrukcije.

Na Kitajskem pa se les zaradi razmeroma omejene razpoložljivosti lesnih virov večinoma uporablja za notranjo opremo ali manjše arhitekturne projekte.

Jie Liu: Razstavišče; vizualizacija
Jie Liu: Razstavišče; vizualizacija

 

V čem vidite pomen konceptualnih mednarodnih tekmovanj, kot je to?

Tema tega natečaja ima tako z vidika materialov kot načinov gradnje izrazito avantgarden značaj. Zelo primerna je za eksperimentiranje s prototipi v regijah, ki so bogate z lesnimi viri in imajo razmeroma napredne gradbene tehnike (ali razvito proizvodno industrijo). Z izvajanjem ustreznih operativnih strategij in vladnih politik lahko modularna lesena gradnja postane trend.

Raziskovanje lesene gradnje je ves čas v teku, čeprav je bilo do nedavnega v glavnem omejeno na manjše stavbe. V zadnjih letih pa je napredek gradbene tehnologije omogočil poskuse lesene gradnje večjega merila. Načela modularne gradnje pa, po drugi strani, izvirajo iz metabolizma, japonskega arhitekturnega gibanja iz prejšnjega stoletja, ki se zaradi nezrelih gradbenih tehnik in visokih stroškov vzdrževanja ni uspelo uveljaviti. Zdaj, ko so tehnološka sredstva vse močnejša, odnos do okoljskih vprašanj pa vse bolj pereč, je čas, da ponovno ovrednotimo pomen lesa in modularne zasnove v našem današnjem življenju.

Jie Liu: Letovišče Hainan; vizualizacija

 

Katera tema v arhitekturi se vam zdi danes še posebej pomembna?

Številne pomembne inovacije v arhitekturnem oblikovanju so nastale zaradi velikega napredka na področju gradbenih materialov ali gradbenih tehnik. Vendar me še posebej zanimajo prelomne gradbene metode, ki so trenutno v razvoju.

Vse bolj razvita tehnologija 3D tiskanja betona na primer omogoča hitro gradnjo stanovanj v izrednih situacijah. Nekatere univerze na Kitajskem, kot je univerza Tongji, izvajajo raziskave na to temo, da bi pomagale v regijah, ki so jih prizadele nesreče ali so nerazvite.

Poleg tega so vedno bolj izpopolnjene tudi metode projektiranja za montažne lesene ali jeklene konstrukcije. V industrijsko razvitih regijah severne Kitajske so bili uspešni poskusi gradnje javnih stavb z uporabo montažnih jeklenih konstrukcij, ki so primer odlične gradbene tehnike. Montažne lesene konstrukcije so še vedno osredotočene predvsem na manjše stanovanjske stavbe, vendar bi bil vsak preboj na tem področju zelo dobrodošel.

 

Pripravil: Luka Jerman
Foto: arhiv arhitekta

Rezultati natečaja Lesena modularna gradnja

 

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki