Arhitektura je tesno povezana z materialnostjo. Ideja, ki jo arhitekt razvija na papirju, lahko zaživi šele, ko zanjo najde pravo materializacijo. Pri tem pomembno vlogo odigrajo različni materiali in njihove lastnosti. Vsak material potrebuje drugačno nego in vzdrževanje. Za vsak material so mogoče drugačne površinske obdelave. Prava izbira nas na koncu privede do rešitve, ki je tako estetska kot tudi trajnostna.

Namen natečaja
Eden največjih proizvajalcev barv in sistemskih zaščitnih rešitev v Evropi – Helios, želi prenoviti in osvežiti Training center. Gre za enega od objektov znotraj industrijskega kompleksa, ki je namenjen predstavitvi produktov podjetja Helios in izobraževanju o njihovi uporabi. Training center je objekt namenjen stiku z javnostjo znotraj tovarne v Količevem pri Domžalah. Z natečajem želi podjetje ustvariti novo zunanjo podobo objekta in na novo aktivirati površino pred objektom.

Program
Naloga natečaja je likovna, arhitekturna in funkcionalna posodobitev (južne) fasade objekta in aktivacija zunanjega prostora pred Training centrom znotraj kompleksa tovarne Helios.

Fasada objekta: Training center je namenjen izobraževanjem, predstavitvi izdelkov, dogodkom in delavnicam, v njem so predstavljene Heliosove sistemske rešitve za gradbeništvo. Naročnik želi posodobiti arhitekturni izraz objekta tako, da bo izražal vsebine in pomen, ki ga ima za celotni kompleks. Energetska obnova ni potrebna. Gre za arhitekturno – likovno nalogo.
Odprtin na fasadi se ne spreminja, streha in stik s streho ostane nespremenjen. Ni pa omejitev glede obdelave površin: trenutno je zaključni sloj na fasadi strojno nanešen 2mm silikonski omet, ki ga je možno tudi delno zagladiti in s tem dobiti drugačno strukturo.. Cilj naročnika je, da fasado izvede z lastnimi produkti, pri čemer pa je v manjši meri (30%) mogoča tudi uporaba materialov, ki jih naročnik ne proizvaja sam (denimo les, kovina …) .

Prostor pred objektom: manipulativna površina je pomembna za redno obratovanje kompleksa. Po njej dnevno manipulirajo tovorna vozila. Zato mora biti predviden poseg izveden grafično z barvami, ali s pomičnimi elementi, ki jih je mogoče enostavno postaviti in odstraniti. Fiksni elementi se lahko predvidijo le v 2m pasu tik ob objektu. Natečajniki lahko uporabljajo EU palete, standardne industrijske sode in barve. Natečajniki lahko predlagajo tudi ozelenitev. Funkcionalno se bo površina namenila organizaciji dogodkov, delavnic in prezentacij na prostem (kar je še posebej aktualno v času protivirusnih ukrepov), del prostora bo namenjen tudi snemanju video vsebin podjetja. Funkcije ne bodo stalne, ampak začasne.

Materiali:
– Helios fasadne barve in ometi (helios-profi.com, www.helios-deco.com)
– EU palete
– Kovinski sodi
– Vegetacija
– Vrednost investicije – investicija ne sme presegati 10.000 eur

Integracija Helios izdelkov
Natečajna rešitev mora vsebovati opis izbranih barv/sistemov in njihove uporabe. Informacije o izdelkih lahko najdete na www.helios-profi.com ali v Heliosovem gradbenem katalogu. Za tehnična vprašanja lahko pokličete na  041559388 ali pišete na projects@helios-group.eu .

Predstavitev Skupine Helios:
Helios je ena največjih premaznih skupin na evropskem trgu, zato lahko kupcem nudijo številne prilagojene izdelke in rešitve. Celotna ponudba zajema segmente dekorativnih, lesnih, kovinskih, avtoreparaturnih in cestnih premazov, pa tudi proizvode za kemično industrijo ter umetne smole. Leta 2017 je Skupina Helios postala članica globalne premazne skupine KANSAI PAINT. Kot del enega vodilnih svetovnih proizvajalcev barv in premazov, Helios postaja evropsko središče za inovacije, raziskave in razvoj, ter proizvodnjo in distribucijo. Ob tem na vsa področja svojega razvoja in delovanja vpeljujejo načela trajnostnega razvoja in skrbi za okolje. To pomeni, da nove izdelke in rešitve razvijajo tudi z namenom, da bi zmanjšali porabo virov in ogljični odtis. Vsa podjetja v Skupini Helios delujejo v skladu z najvišjimi okoljskimi, industrijskimi in varnostnimi standardi.

Pogoji sodelovanja
Natečaj je odprt za arhitekte, krajinske arhitekte in oblikovalce. Natečajne elaborate lahko oddajo posamezniki ali skupine. Vsak posameznik ali skupina lahko odda največ eno rešitev. 

Prijava
Potrebna je prijava preko spodnjega obrazca. Pristojbin pri prijavi ni. Kandidati ob prijavi prejmejo šestmestno kodo PIN. Dodeljena koda PIN naj se uporablja za v skladu z natečajnimi pravili. Po prijavi prejmete povezavo do natečajnih podlog.

  Časovnica natečaja
  – 26. 11. 2020 Začetek natečaja in sprejemanja prijav na www.outsider.si
  – 15. 1. 2021 Konec sprejemanja vprašanj.
  – 20. 1. 2021 Odgovori na vprašanja bodo objavljeni na spletni strani natečaja. Prijavljeni bodo obveščeni po e-pošti.
  – 21. 1. 2021 Webinar: predstavitev natečaja (PRIJAVA)
  – 26. 2. 2021 Konec prijav.
  – 26. 2. 2021 Rok oddaje.
  – 15. 3. 2021: Ekipe, ki bodo prišle v ožji izbor, bodo o tem obveščene.
  – 21. 3. 2021 razglasitev in objava zmagovalcev v spomladanski ediciji revije Outsider

  Žirija
  Prof. Jurij Kobe
  Manja Robič Zima
  Luka Kreitmayer
  Matevž Granda

  Nagrade
  Izbrani bodo trije zmagovalni natečajni elaborati. Nagrajenci bodo prejeli nagrade v skupni vrednosti EUR 3.000,00.

  1. nagrada: 1.500,00€
  2. nagrada: 1.000,00€
  3. nagrada: 500,00€

  Pet najboljšim rešitvam podarimo Color reader z integriranimi barvnimi kartami Helios Interior, RAL, Terra, Helios Exterior.

  Odgovori na vprašanja:

  Natečaj Helios Training center – odgovori 1.del