IMG_0973_01
Nenad Fabijanić: Letni oder Kastav

Med stenami nikoli dokončane cerkve v hrvaškem kraju Kastav blizu Reke je arhitekt Nenad Fabijanić zasnoval oder za prireditve na prostem.

 

Na mestu, kjer danes stoji jezuitska cerkev, posvečena Mariji, je prej stala bistveno manjša cerkev. Kdaj so jo nadomestili z novo, ni povsem jasno: viri gradnjo umeščajo v 18. stoletje. Gradnja pa ni bila nikdar dokončana. Cerkev v Kastavu je pravzaprav sestavljena le iz fragmentov zidu. Mednje je arhitekt Nenad Fabijanić umestil preprost volumen, ki s svojo enostavno obliko zamejuje negativni prostor cerkve in ruševinski strukturi ustvarja arhitekturni protipol.

 

Crekvina v kraju Kastav je danes parkirišče z belvederjem. Cilj naloge je bil oblikovati oder za javne kulturne dogodke, ki bo v času, ko prireditev ni, javno dostopen kot trg in razgledna točka. Na vrhu volumna je terasa, do katere se dostopa po spiralnem stopnišču, v samem volumnu pa so servisni prostori za nastopajoče in obiskovalce. Nova arhitekturna intervencija na izjemno prefinjen način ustvarja dialog med starim in novim.

 

 

Leto projekta: 2018

Avotr: Nenad Fabijanić

Lokacija: Kastav, HR

Investitor: Mesto Kastav

Izvalajci: Stella d.o.o., Matulji

Vrhovine d.o.o., Kastav

Sodelavci: Željko Pavlović

Fotografije: Miro Martinić

Besedilo: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki