AVP_0303a
Nina Štajner: Sodobno staromeščansko stanovanje

Sodobno domovanje za družino tik pod ljubljanskim Grajskim gričem na zmernih 90m2 spominja na pravo graščino. Za prenovo stoji arhitektka Nina Štajner.

Največja prednost stanovanja je seveda njegova lokacija. Nahaja se namreč v stari meščanski hiši tik pod grajskim gričem. Stanovanje obsega tudi atrij, ki je dobesedno vkopan v pobočje. Centralna lokacija in častitljiva arhitekturna dediščina pa imata svojo ceno: v stanovanju je bilo potrebno reševati težave s pomanjkanjem shranjevalnega prostora in naravne svetlobe. Slednje je arhitektka reševala z uporabo svetlih zidnih barv in odmikanjem pohištvenih kosov od oken. V dnevnem prostoru pa naletimo na drznejšo rešitev: vsa stena je prekrita z antičnimi ogledali, ki prostor vizualno povečajo in osvetlijo.

Največji poseg v tloris obstoječega stanovanja je predstavljala ureditev nove sobe za utility. Z vzpostavitvijo tega ločenega prostora za pralni stroj, bojler in druge aparate, je kopalnica lažje zadihala. Utility je sicer nekaj kvadratnih metrov odškrtnil kuhinji, a ta zato ni nič manj funkcionalna. Ena od glavnih atrakcij stanovanja je tudi spalnica, ki se ponaša z odstrto kamnito steno. Med izvirnimi elementi v stanovanju so sicer še štukature in oboki, pa lesena vhodna vrata, ki so bila restavrirana in zaščitena.

Ime projekta: Sodobno staromeščansko stanovanje
Projektanti: Nina Štajner u.d.i.a
Fotograf: Anže Vrabl
Lokacija: Stara Ljubljana

Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2018
Površine: 90 m2  + 20 m 2 atrij

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki