Stanovanje v starejši stanovanjski hiši v Šiški se je skozi tesno sodelovanje arhitektov z naročniki spremenilo v udoben dom.

Tloris, ki ne ustreza več željam današnjih naročnikov, je ena od najpogostejših lastnosti, s katerimi se srečujejo arhitekti ob prenovi stanovanj starejšega datuma. Prav nič drugače ni bilo v primeru stanovanja v Šiški, ki so ga prenovili arhitekti iz pisarne Obrat. Nepotrebne stene in razdrobljenost prostora, neugodna orientacija in hodnik, ki je zavzemal bistven del stanovanja – takšno je bilo obstoječe stanje. Zato so se arhitekti odločili eno izmed obstoječih sob povezati z jedilnico ter odstraniti shrambo, ki je prej zajemala en kot jedilnice. Na ta način je stanovanje postalo bistveno svetlejše in na pogled večje.

Druga problematična točka obstoječega tlorisa je bila kopalnica. Ta je bila majhna, po vrhu pa je v njej stala še plinska peč. Ta ključni del vsakega stanovanja so arhitekti zato razširili na račun hodnika, zaprli enega od prehodov v kuhinjo in tako povečali programsko berljivost stanovanja. V kopalnici zato nikoli ni gneče, zasebnost za vse člane družine pa je zagotovljena tudi v spalnih prostorih: eno izmed večjih sob so arhitekti predelili po dolžini in tako ustvarili spalnico za starše ter za otroka.

Obrat:
Stanovanje v starejši obnovljeni stanovanjski stavbi je imelo dve veliki sobi in jedilnico, ki so bile povezane s hodnikom, ob hodniku pa so bile majhne sanitarije. Razmeroma veliko stanovanje je zaradi takšne razporeditve delovalo neprostorno in temno. S prenovo smo želeli stanovanje narediti bolj povezano, primernejše za družino in urediti večje sanitarije ter omogočiti prednosti dvostranske osvetlitve.“

pred prenovo:

po prenovi:

Arhitektura: Obrat d.o.o.
Ime projekta: Prenova stanovanja v Šiški
Fotograf: Janez Marolt, u.d.i.a.
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2017-2018
Neto površina: 85 m2

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja