KOŽ-2
od-do arhitektura: Avli dveh knjižnic

Arhitekta Matic Škarabot in Aleš Žmavc iz biroja od-do arhitektura sta uredila avli dveh ljubljanskih knjižnic: Knjižnice Otona Župančiča in Knjižnice Bežigrad.

Morda ste že opazili – izposoja gradiva v dveh ljubljanskih knjižnicah zadnjih nekaj mesecev poteka nekoliko drugače. Knjige si lahko izposodimo tudi na novih knjigomatih, ki omogočajo hitrejše in bolj samostojno izposojanje gradiva v knjižnici. Prav namestitev knjigomatov je botrovala temu, da so se pri MKLJ odločili za preureditev celotnih avel the dveh knjižnic. Arhitekta iz pisarne od-do sta novo ureditev oblikovno in konceptualno povezala z obstoječo opremo knjižničnih prostorov.

Najprej sta arhitekta izvedla temeljito analizo in vrednotenje prostora. Novo zasnovo sta oblikovala v želji po jasnosti in berljivosti, in glede na analizo tendenc razvrščanja ljudi v prostoru. Obiskovalci tako zlahka prepoznavajo sistem delovanja knjižnice. Nova oprema se v dosedanje okolje vklaplja prek rabe podobnih materialov – hrastovega lesa in tekstila, a ambient posodablja z bolj umirjeno in nevtralno barvno shemo. Novi avli obeh knjižnic se glede na specifične prostorske posege rahlo razlikujeta, druži pa ju svetlost in lahkotnost interierja, ki je lahko berljiv in uporabniku prijazen.

 

Knjižnica Otona Župančiča

 

Knjižnica Bežigrad

Avtorji projekta: od-do arhitektura (Škarabot Matic, Žmavc Aleš)
Investitor: Mestna knjižnica Ljubljana
Fotograf: Škarabot Matic
Leto načrtovanja: 2019
Leto izvedbe: 2020
Izvajalci – mizarska dela: Sloform d.o.o.
Izvajalci – tlak: Vavpotič d.o.o.

Besedilo: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki