les7
Prednosti lesenih hiš

Zakaj se odločiti za leseno gradnjo?

Slovenija je izjemno bogata z lesom, zato se zdi smiselno, da bi les v večji meri uporabljali tudi kot gradbeni material, saj je lokalen in lahko dostopen. Les je odličen gradnik konstrukcije, sodobne tehnologije pa omogočajo, da je kot material še napredoval in danes ponuja res veliko možnosti za oblikovanje. Oglejmo si nekaj razlogov, ki govorijo v prid odločitvi za leseno gradnjo.

Telovadnica v Mislinji – prva športna dvorana v križno lepljeni leseni konstrukciji. Alfa Natura, Tria Studio

Ekološka izvrstnost
Kot rečeno, je odločitev za leseno gradnjo smiselna, če si želimo dobaviti lokalen material in podpreti lokalno gospodarstvo. S tem zmanjšamo okoljsko obremenitev zaradi transporta in lokalnim strokovnjakom za gradnjo z lesom, ki jih v Sloveniji ni malo, omogočimo ohranjanje tradicije lesene gradnje in nadaljni razvoj. Poleg tega je les obnovljiv material, ki ob premišljenem izkoriščanju ne obremenjuje okolja, brez težav pa ga tudi recikliramo.

Les v interierju deluje svetlo in domačno. Matej Gašperič: Hiša za pet in ves svet prijateljev

Energetska učinkovitost
Lesena konstrukcija ima višjo toplotno izolativnost od drugih vrst klasične konstrukcije pri enaki debelini stene. Poraba energije pri ogrevanju prostorov v leseni konstrukciji je lahko bistveno manjša kot pri klasičnih konstrukcijah.

Les je naraven material, ki ga v Sloveniji ne primanjkuje. Gašper Fabijan: Dom med brezami

Potresna in požarna odpornost
Montažne lesene konstrukcije so zaradi svoje lahkosti izjemno potresno odporne. Les je sicer gorljiv material, vendar tudi v požaru ohranja konstrukcijske lastnosti. Sodobne tehnologije pa omogočajo, da se požarni nevarnosti še učinkoviteje izognemo. Za to je izjemno primerna gradnja iz lepljenih nosilcev večjih dimenzij, ki so zelo odporni na ogenj tudi brez uporabe dodatnih zaščitnih premazov.

Prva večstanovanjska stavba pri nas, ki je v celoti zgrajena iz lesa. Tria Studio: Karantanika

Večji izkoristek tlorisne površine
Zaradi manjše potrebne debeline stene pri montažni leseni konstrukciji pride do povečanja uporabne površine tlorisa. Ta lastnost nam bo še posebno koristila, če gradimo na manjši površini, kjer šteje vsak kvadratni decimeter.

Hiša kombinira leseno konstukcijo z drugimi naravnimi materiali: ilovico, slamo. Robert Veselko: Hiša z razgledom

Hitra gradnja z manjšo možnostjo napak
Zaradi predhodne izdelave elementov pri montažni gradnji je mogoče proces gradnje zelo pospešiti, ob tem pa se zaradi standardnih dimenzij elementov v veliki meri izognemo tudi napakam pri izvedbi. Cena lesene gradnje je malenkost višja od, denimo, opečne, vendar je prednost to, da lahko zelo dobro ocenimo vrednost investicije že pred začetkom gradnje, ta pa se med samo izvedbo ne bo bistveno povišala.

Lepljeni leseni nosilci omogočajo velike razpone. 3biro: Most Mali graben

Bivalno ugodje
Les je naraven material, ki blagodejno vpliva na naše počutje. Čisti zrak in zagotavlja odsotnost elektrostatičnega naboja v stavbi. Les je prijazen na dotik in vsakemu ambientu doda pridih domačnosti. Poleg tega pa je vonj lesa izjemno prijeten in se bo v lesenih hišah obdržal dolgo časa.

Naslovna fotografija: Miha Bogataj, Hiša v Stahovici

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki