7
Robert Veselko: Hiša z razgledom

 

Hiša z razgledom Roberta Veselka iz biroja RVA stoji na gričevnatem Celjske kotline. Ime je izbrano zaradi Kamniških in Savinjskih Alp, na katere se hiša odpira s pogledi. Na območju, kjer hiša stoji, je bila prej stara kmečka bajta, ki jo je arhitekt nadomestil z enodružinsko hišo podobnih dimenzij – kar pa projekt ločuje od klasičnih novogradenj so izbira materialov in butane stene.

Gradbeni materiali projekta so les, slama, ilovica in apno. Nosilna konstrukcija hiše je lesena, napolnili pa so jo s slamo. Slamnate površine so zaščitene znotraj z ilovico, zunaj pa z apnom. Zunanjost je prekrita z macesnovim lesom, le proti jugu in delno zahodu je pritlični del obdan v apno.

 

Arhitekt je tloris na dveh tretjinah dolžine zamaknil za približno 30° in tako omogočil najlepši pogled proti zahodu. Hiša je delno vkopana in ima dve etaži. V manjši dnevni sobi je ob ilovnati peči daljša klop ob celi dolžini okna, prostor se izteče na vzhodno stran do stopnišča in vodi v pol etaže nižjo kuhinjo. Iz kuhinje stopimo na razgledno teraso, ki se s potezo kamnitega zidu nadaljuje na vrt. V mansardi sta urejeni otroški sobi iz katere na dnevni prostor kuka okroglo okence. Notranja stran družinskega domovanja je obdelana z ilovnatimi ometi, arhitekt se je odločil pustiti lesene stropne tramove vidne in robove v notranjosti zaobljene, kar skupaj s prasketanjem iz peči pričara atmosfero domačnosti. Preko projekta Hiše z razgledom so združeni premišljena, udobna, a vendar skromna tlorisna zasnova z naravnimi materiali, na katere arhitekti ob poplavi konvencionalnih gradbenih tehnik pogosto pozabimo.

Skozi celotno hišo je arhitekt umestil manjše niše, ki so praktične odlagalne površine: v kuhinji za začimbe in čaje, v dnevni sobi za drva in še eno na poti v spalnico. 

Robert Veselko s svojim projektom ponuja še en odgovor na vprašanje kako pričarati domačnost. Zaobljeni robovi v hiši, okna različnih dimenzij pod katerimi nas pričaka klop z razgledom na Alpe, …

Vse to poskrbi za prav posebno atmosfero, ki nam pri tem projektu sledi iz sobe v sobo.
Arhitekti prepogosto uživamo, ko gradimo za arhitekte – naši projekti so lepi in priznani v stroki, do naročnika pa smo naporni z vztrajanjem pri izčiščeni estetiki, ki ima smisel samo v naših glavah. Uporabniku se takšen pogled na prostor zdi hladen in neoseben. Hiša z razgledom iz butanih sten ni zgolj družinska hiša, ampak je dobro konstruirana arhitektura. Na drugi strani pa stopi korak stran in dopušča, da si družina s svojim pohištvom in detajli, ki jih pušča za seboj vsakdanje življenje, ustvari domovanje.

 

Ime projekta: Hiša z razgledom
Avtor projekta: Robert Veselko
Investitor: zasebni
Fotograf: Matej Lozar
Lokacija: Grče

Leto načrtovanja: 2014
Leto izvedbe: 2016

Površine: 125 m2
Klet : /
Pritličje: 80 m2
Podstrešje: 45 m2
Parcela: 1500 m2

Projektanti:
Gradbene konstrukcije: mag. Darko Ipša / I kons
Elektro instalacije: Vlado Šiško / Ohm – biro
Strojne napeljave: Andrej Petrovčič s.p.

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del:  Snopje d.o.o.

Dobavitelji:
Dobavitelji gradbenih materialov: Lesena nosilna konstrukcija, Snopje d.o.o.
Dobavitelj strešne kritine: Tondach d.d.
Dobavitelj fasadnih elementov: Snopje d.o.o.
Dobavitelj izolacijskega materiala: Steico

Pripravila: Nuša Zupanc

 

Prijavi se na Outsider novice

Mailchimp brez napisa

Povezani članki