OFIS_CURLY_VILLAGES_VISUALS_01
OFIS: Curly Villages

Veliko odličnih idej in pobud nikdar ne zapusti delovnih miz arhitektov. Nekaterim se zatakne pri birokratskih mlinih, druge ustavijo menjave oblasti, krize in premeščanje prioritet. Nikoli ne moremo vedeti, kako bi se projekti obnesli, če bi jih dejansko realizirali. Vsekakor pa lahko rečemo, da neuresničena ostane marsikatera prebojna ideja, ki bi lahko prispevala k izboljšanju kakovosti prostora, v katerem prebivamo.

Nekaj slovenskih birojev smo povprašali, kateri je tisti njihov neuresničen projekt, ki bi bil po njihovem mnenju ključen za bolj trajnostno družbo prihodnosti.

Arhitekti iz pisarne OFIS so izbrali enega izmed svojih prvih projektov – to je projekt Curly Villages, ki je leta 2001 zmagal na natečaju EUROPAN 6.

Tematika projekta je tudi v času covid-19 zelo aktualna, saj projekt temelji na konceptu work&live okolij. To tematiko smo uresničili v ‘curly villages’. Gre za predlog načina urbane organizavije, ki bi ponudila novo družbeno in prostorsko dinamiko skozi različne faze svojega razvoja.

Enote so organizirane kot hiše z ravnimi strehami, ki tečejo v zaprtih krogih – skupaj pa tvorijo majhno vas. Enote so med seboj povezane z zeleno površino, ki deluje kot terasa, pot in streha. Terasa enega postane streha naslednjega projekta. Ko se zelena spirala vzpenja, postaja vse bolj zasebna, in ustvarja vrtove, atrije in strešne terase.

Vsaka izmed okroglih »vasi« ima na sredi skupno dvorišče s parkirišči. Bivalni prostori so v spodnjem nadstropju, spalnice pa zgoraj. Pod temi enotami so dodani delovni prostori, ki se združujejo v grozde po dva, štiri ali šest. Na nivoju urbanega parterja vsak izmed grozdov tvori drugačno tipologijo javnega programa, kot so prodajalne, pisarne, knjižnice, prostori za sestanke, garaže, parki, igrišča in dvorišča

Ime projekta: Curly villages
Arhitektura: OFIS
Leto: 2001
Lokacija: Gradec, Avstrija
Površina: skupaj 13.500m2, 170m2 na enoto (36 enot)
Projektna ekipa: Rok Oman, Spela Videcnik, Josip Konstantinovic, Spela Rogel, Spela Kokalj
Konstrukcije: Marko Pavlinjek, Elea Ic d.o.o.

Pripravila: Ajda Bračič

Outsider podprete tako, da se nanj naročite!

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki