04_Hotel-Bohinj_@Foto-Ziga-Intihar
OFIS: Hotel Bohinj

Na krasni lokaciji ob prehodu čez reko nad Ribičevim lazom je po prenovi začel delovati prenovljen hotel Bohinj. Pred prenovo je v jedru bohinjskega turističnega dogajanja od osemdesetih let stal hotel Kompas. Leta prezidav, nestrokovnih dopolnitev in nasploh problematične parcialne arhitekturne obravnave sta se naročnika (investitor in upravitelj hotela) odločila za celostno prenovo objekta. Novo podobo hotela Bohinj so zasnovali OFIS arhitekti.

Prvotna naloga prenove je narekovala zgolj energetsko sanacijo, po hitri preveritvi objekta pa je bilo kmalu jasno, da bo nujna izvedba tudi statične in protipotresne sanacije. To so izvedli z umestitvijo zunanjih kovinskih okvirjev (jeklenih vertikalnih in horizontalnih vezi, ki zdaj obdajajo obstoječo konstrukcijo) in dodajanjem novih armiranobetonskih sten in opor.

Nov kovinski okvir so arhitekti uporabili za izhodišče arhitekturnega koncepta. Ta je s svojo formo narekoval novo, razgibano zunanjo podobo hotela lomljenih vertikal in dodanimi balkoni. Konstrukcija, ki so jo obdali z lesom, ima tudi žlebove, elemente rekuperacije in strelovodov. Na vhodni fasadi razgibanosti volumnov poudari dozidana dvovišinska vhodna avla, nadstrešnica in zimski vrt z zajtrkovalnico in restavracijo. Trikotni zatrepi streh in sivina lesu, dosežena s premazom, se neposredno odziva tudi na vrhove gora, ki lokacijo poleg jezera še posebno zaznamujejo.

Izboljšave, ki jih je doprinesla prenova hotela, se odražajo tudi v interierju. Zaradi energetske sanacije so arhitekti sobe z večjimi okni lahko odprli pogledom v zunanjost. V prostorih je umeščena unikatna oprema slovenskega razvoja, ki v sodobnem oblikovalskem jeziku sledijo bohinjski tradiciji. Hodniki so definirani s tradicijo za tiste konce značilnim kozolcem, ki ima v sredini konstrukcijo križa. Materialnost, ki se pojavlja skozi celoten interier, je pretežno lesena. Dopolnjujejo jo tiskani vzorci na oblogah in tekstilu. V hotelu je 69 hotelskih sob, lobby s kavarno, restavracija, center dobrega počutja z manjšim zunanjim bazenom, konferenčna dvorana in klub z vinoteko.

Ime projekta: Hotel Bohinj
Avtor projekta: Rok Oman, Špela Videčnik,Borut Bernik, Rok Vrenko, Giulia Sgro
Naročnik: Merlak investicije in Aplinia
Fotograf: Žiga Intihar

Leto načrtovanja: 2019
Leto izvedbe: 2021

Površine (skupaj):  5800m2
Število sob: 69

Projektanti:
zasnova statike:  Milan Sorč, Project PA d.o.o.
strojne instalacije: Matej Jelen, Bambi d.n.o.
elektro Instalacije: Bojan Kralj, Pro-elekt d.o.o.
požarna varnost: Andrej Fojkar, Fojkarfire d.o.o.
kuhinjska tehnologija: Gregor Dojer IXA d.o.o.

Izvajalci:
Tosidos d.o.o. & Riko d.o.o.

notranje pohištvo: Svea d.o.o.
mizarska dela:. Permiz d.o.o.
elektro instalacije: Eurolux d.o.o.
strojne instalacije: NKM d.o.o.
luči: Arcadia d.o.o.
stoli: Donar d.o.o. , Stolarna d.o.o.
keramičarska dela: pečarstvo Tomaž Štupar s.p.
kamin: pečarstvo Hrovat Jurij s.p.
okna: Gašper trženje d.o.o.
tapete: Hamler d.o.o.
wellness: Spa2O
bazen: Remax d.o.o
zunanja ureditev: Rade Oblak
klub: Drugačno pohištvo d.o.o.
izdelki iz naravnega kamna: Kamnar d.o.o.

 

Pripravila: Manca Košir

Delo revije Outsider lahko podprete z nakupom revije ali celoletno naročnino!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki