Svetvmes_MAO_49A3047_Final
Svet vmes: Muzejska trgovina MAO

Svet vmes so z zasnovo, ki je bila izbrana na vabljenem natečaju, preoblikovali muzejsko trgovino v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Prepoznaven vhodni sklop fužinskega gradu, ki ga je pred prenovo definirala razpršena razporeditev oblikovalskih izdelkov in literature, zdaj ustreza potrebam, ki jih narekuje raznoliko muzejsko dogajanje.

 

Zgodba gradu, v katerem deluje Muzej za arhitekturo in oblikovanje, se je začela že na začetku 16. stoletja. V tem času je objekt doživel več pomembnih prezidav, med njimi največjo v 19. stoletju in po letu 1938. Vhod v muzej predstavlja podolgovat pravokoten prostor. Deluje kot jedro, ki povezuje atrij, stopnišče do osrednjega razstavnega dela, prehod do kleti in večnamensko dvorane.

Ob večerih, ko pa se na gradu odvija raznolik program otvoritev razstav, predavanj in gostujočih dogodkov, pa postane tudi prostor srečevanja in zadrževanja. Razpršena postavitev produktov muzejske trgovine je tako postala ovira, ki je potrebovala praktično rešitev na močni konceptualni osnovi. Prostor dostopa in muzejska trgovina nenazadnje predstavljata cono, kjer se obiskovalec pripravi na dogodek ali obisk razstave.

Arhitekta sta prostor preoblikovala z močno in celovito potezo enega pohištvenega kosa, ki sledi longitudinalni zasnovi tlorisa. Barvana kovinska konstrukcija tvori urejeno prostorsko mrežo, ki prehaja med polno in prazno modularnostjo. Odprti moduli so namenjeni izbranim produktom v muzejski trgovini in prodajnemu pultu muzeja.

Ime projekta: Muzejska trgovina MAO
Avtor projekta: SVET VMES, d.o.o.: Jure Hrovat in Ana Kreč
Investitor: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, MAO
Fotograf: Matevž Paternoster
Lokacija: Fužinski grad, Rusjanov trg 7, 1000 Ljubljana

Leto načrtovanja: 2020, vabljen natečaj, 1. nagrada
Leto izvedbe: 2021

Površine: 83 m2

Izvajalec: Kovinarstvo Golob, Jurij Golob, s.p.

 

Besedilo: Manca Košir

Na Outsider se lahko tudi naročite in s tem podprete njegovo delovanje!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki