Nova rezidenčna hiša OFIS arhitektov stoji na obrobju Ljubljane, na parceli, ki se rahlo spušča – to dejstvo so arhitekti izkoristili za izhodišče oblikovanja.

Hiša stoji na meji med gosteje pozidanim centralnim predelom Ljubljane in območjem, ki ima že bolj predmestni značaj. Posebnost lokacije je razlika v višini tal na mestu vstopa z ulice in na drugi strani, kjer je danes vrt. Arhitekti so nagnjenost terena uporabili kot izhodišče za oblikovanje in ustvarili hišo, ki posamezna nadstropja terasasto zamika, s tem pa ima vsako izmed nadstropij dodatno zunanjo površino s pogledom na vrt.

Specifične želje naročnikov so narekovale oblikovanje bolj javnega in zasebnejšega dela hiše. Nivo, v katerega obiskovalec vstopi z ulice, je tako zasnovan kot bolj odprta in javna sprejemnica in družaben prostor s kuhinjo in jedilnico, medtem ko se zasebnejši bivalni del za družino investitorjev premakne nadstropje nižje, na nivo, ki se odpira na vrt za hišo. Zgornji dve nadstropji pa sta namenjeni spalnim prostorom. Dvojna narava hiše je jasno berljiva tudi na fasadi: na ulični strani fasado zapira umetelna opečna stena, medtem ko se fasada proti vrtu odpira v skozi velike zasteklitve.

 

Ime projekta: Stopniščna hiša
Arhitektura: OFIS
Projektna ekipa: Rok Oman, Spela Videcnik, Andrej Gregoric, Janez Martincic
José Navarrete Jiménez, Barbora Kubíčková, Filomena Zegarelli, Mariangela Fabbri, Sara Carciotti, Yelizaveta Smalonskaya, Katharina Felix, Viktoria Dimitrova, Ana Skobe, Roberta Gravina, Laura Martinez Vega
Lokacija: Ljubljana
Leto načrtovanja: 2016
Leto izvedbe: 2019
Konstrukcije: Projecta d.o.o
Strojne instalacije: Vavtar enginering d.o.o
Električne instalacije: Eldata d.o.o.
Glavni izvajalci: Urteh d.o.o.
Izvajalci interierja: Permiz d.o.o.

Fotografije: Tomaž Gregorič

Besedilo: Ajda Bračič

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja