17-banner-1200px
Outsider #17

Ponosno oznanjamo, da Outsider vstopa v 5. leto izhajanja!
Izšla je sveža, pomladna, udarna, flouroscentna številka, posvečena temi dela.

Preletite z nami bogato vsebino.

V prvem poglavju pišemo o industriji 4.0. O delu razmišljajo med pisanjem v Berlinu in kmetijo v Jurovskem Dolu razpeta Nataša Kramberger, igralec Nik Škrlec, pisateljica Jedrt Lapuh Maležič, publicist Tadej Zupančič iz Londona, Mojca Pišek iz Mehike, slikar Arjan Pregl, režiser Nejc Pohar in Ervin Hladnik Milharčič v zgodbi iz Afrike.

Alojz Ihan v prispevku z naslovom »Motivi panjskih končnic za sodobne čebele javnih institucij« razmišlja o delu v javni upravi.

V drugem poglavju predstavljamo izbor prostorov, v katerih se rojevajo ideje. Vrata svojih delovnih ateljejev so za Outsider odprli Studio.a+v, Kombinat, Mertelj Vrabič arhitekti, studio AKKA, Maechtig Vrhunc arhitekti, BAAM arhitekti, Protim Ržišnik Perc, Medprostor in biro mKutin arhitektura.

Z arhitektko Alenko Kragelj Eržen smo govorili o zasnovi delovnih prostorov, z dr. Boštjanom Bajcem pa o delu z vidika psihološke znanosti. Raziskujemo prostore za coworking – Kovačnico v Kranju predstavljata Srđan Nađ in Urška Podlogar KosBor Pungerčič pa se je pogovarjal z Evo Matjaž in Luko Piškoričem iz ljubljanskega Poligona.

O prekarnem delu, prednosti svobodne izbire oblike dela in problematiki prekarstva piše Nina Krajčinović, ki je govorila z Lenartom J. Kučićem, Petrom Karbo, Ano Gruden, Špelo Razpotnik in Saro Kosirnik.

V Outsiderju smo podrobno in poglobljeno raziskali problematiko dela v arhitekturi. Predstavljamo rezultate ankete in komentar, objavljamo pa tudi predlog konkretnih, izvedljivih rešitev v devetih točkah, ki smo ga zasnovali v uredništvu Outsiderja.

»Prvi korak pa je, da rezultatov te ankete ne razumemo kot grožnjo statusu quo, ampak kot priložnost, da naredimo evolucijski korak naprej,« je med drugim zapisal Matevž Granda v komentarju presenetljivih in skrb vzbujajočih rezultatov ankete. Rezultate komentirajo tudi Tinka Prekovič, Miloš Kosec in Srđan Nađ ter dekan fakultete za arhitekturo v Ljubljani Matej Blenkuš.

O problematiki smo podrobno govorili tudi v poglobljenem intervjuju z v. d. ZAPS Tomažem Krištofom.

V četrtem poglavju predstavljamo izbor novih arhitekturnih projektov: Center znanosti biroja Dekleva Gregorič arhitekti, spomenik Prešernu v Podgorici biroja Medprostor, Mladinski center Črnuče v zasnovi biroja TRIIIJE arhitekti, poslovne prostore K arhitektke Tine Rugelj in prenovo stanovanja arhitektke Mete Kutin. Blaž Šenica piše o hiši Šiška na Hotimirovi v Ljubljani. V obsežnem intervjuju smo govorili z arhitektom Blažem Babnikom Romaniukom, ki je skupaj z ekipo zmagal na mednarodnem natečaju Europan 13 in sodeluje pri velikih urbanističnih izvedbenih načrtih na Dunaju. Kakšne so razlike v načrtovanju mest v Avstriji in Sloveniji?

V drugem delu revije, ki zasnovan kot poklon lenobi, objavljamo zapis Miloša Kosca. »Ne početi ničesar je najtežja stvar na svetu.« Blaž Podobnik svetuje: »Spočijmo si že enkrat!« Esad Babačić pa med drugim piše o lenobi kot danes najbolj subverzivnem dejanju.

Kaj bere Zdravko Duša in kakšne knjige hrani v prtljažniku svojega avtomobila? Odgovor sta v zgodbi odzrcalila Agata Tomažič in fotograf Jošt Franko. Nina Granda se je pogovarjala z norveškim avanturističnim filozofom Erlingom Kaggejem – o tišini kot pogoju za čudenje, žlahtno lenobo in ustvarjalnost. Martina Černe pa je govorila s plesalko Sinjo Ožbolt.

Festival Druga godba letos obeležuje častitljivih 35 let! Bor Pungerčič je pripravil zapis o zgodovini plakatov festivala.

V novem Outsiderju boste našli še mnogo drugih vsebin.

Naslovnica: Nejc Prah

Mailchimp brez napisa

Povezani članki