00_naslovnica25-1
Outsider #25: Obrti/Industrijska dediščina

Raziskujemo obrti in obrtno dediščino; stanje, problematiko in priložnosti. Raziskujemo obrtne cone – kakšne posledice ima nepremišljena gradnja obrtno poslovnih con za okolje in prostor? Kakšne možnosti in potenciale vsebujejo že obstoječe obrtne cone? Odkrivamo bogastvo slovenske industrijske arhitekturne dediščine; obiskali, raziskali in fotografirali smo izbrane objekte in oreditve na različnih koncih. Kje so priložnosti za smiselno arhitekturno transformacijo? Kako oceniti vrednost starega in kdaj je priložnost za gradnjo novega? Kje se je bolje ustaviti? Izpostavljamo nenavadno lepoto slovenske dediščine. Poiskali smo najvišje slovenske dimnike in največje slovenske stavbe v obliki črk.

Predstavljamo pogovore z arhitekti različnih generacij in ozadij. Ob koncu izhajanja revije Oris smo se v Zagrebu pogovarjali z njenim ustanoviteljem in arhitektom Andrijo Rusanom. Z arhitektko Bredo Bizjak, ki živi in dela v Ljubljani, Puli in Beogradu ugotavljamo, da majhno mesto lahko ponuja velike priložnosti za arhitekturne razmisleke in tudi realizacije. S tandemom Monocrome o arhitekturi in načinu opazovanja sveta.

Potujemo v Indijo! Iščemo palače, ki niso padle z neba. Širimo obzorja s pogledom navzven in navznoter. 196 strani potovanj.

Uredništvo:

Nina Granda, Matevž Granda, Aleksander Vujović, Miloš Kosec, Srđan Nađ, Klara Širovnik, Manca Košir (abs. arh.)

Naslovnica: Manca Ahlin (arhitektura: Scapelab)

Prelistajte in naročite:

Mailchimp brez napisa

Povezani članki