Hotel April1550-foto_anaskobe (1)-web
P PLUS arhitekti in Tatjana Kerčmar: Hotel April1550

Hiša v Stari Ljubljani, na prvi pogled nevpadljiva, stisnjena med sosede ob ulici, ki se spušča od Gornjega proti Levstikovemu trgu, je med najstarejšimi v mestu – njeni začetki segajo vsaj v sredino 16. stoletja. Po večstoletnih prezidavah sta jo za nov življenjski cikel v vlogi butičnega hotela prenovila in opremila arhitekta Primož Boršič (P PLUS arhitekti) in Tatjana Kerčmar.

Ker je bila hiša močno dotrajana, je morala biti prenova korenita. Primož Boršič, avtor prenove stavbe, je poseg izkoristil, da je lahko izpostavil osnovne stavbne gradnike – kamen, opeko in les – ter tako prikazal bogato zgodovino stavbe. Obstoječo substanco je nadgradil z novimi posegi, potrebnimi za trdnost in sodobno funkcionalnost. Tudi statične ojačitve, ki predstavljajo najnovejši sloj stavbnega razvoja, ostajajo vidne in berljive, pri sodobnih funkcionalnih elementih pa je pozornost posvetil komplementarnemu delovanju starega in novega: teraco v notranjosti, tlak iz brušenih prodnikov in obodni betonski zidec v notranjem atriju, leseno stavbno pohištvo itd.

»Z arhitekturnega vidika prenova temelji na redukciji, na odstranjevanju nebistvenega in izpostavljanju zgodovinske osnove stavbe. Nove intervencije so implementirane le tam, kjer je to potrebno, in na način, ki dopolnjuje in nadgradi že prisotne prostorsko-materialne kvalitete,« svoj pristop razloži Boršič. »Rezultat je prostor, ki ga definirajo pristne teksture in materiali ter večinoma naravni kolorit gradiv«.

Oblikovanje interierja se prepleta z arhitekturo objekta in po besedah avtorjev »z domiselno in subtilno zasnovano notranjo opremo tvori nedeljivo celoto«. Zasnovo interierja je prevzela arhitektka Tatjana Kerčmar, ki je pri tem sledila arhitekturnim elementom historičnega objekta in želji ustvariti gostoljuben ambient. »Zasnova interierja in iskrenost materialov fiksne in pomične opreme predstavlja kontrast odstrtim zgodovinskim plastem objekta,« povzame svoj pristop.

Tako je kot odgovor na težo obstoječe gradnje – grobi opečnati zidovi, nepravilni loki, globoke niše in odprtine ter robustni hrastovi stropovi – vnesla lahke, vitke elemente iz borovega lesa in kovine.

Fino brušeni masivni bor je uporabila kot paspartu, ki uokvirja okenske in sedežne niše. Isti material tvori unikatne pohištvene elemente. Iz vitkih kovinskih elementov so oblikovani regali in garderobna obešala. Naravne tone, ki jih poleg lesa vnaša laneni tekstil in reciklirana platna, dopolnjujejo izbrani antikvarni kosi pohištva in izdelki slovenskih oblikovalcev in umetnikov.

Tloris pritličja
Tloris nadstropja
Tloris podstrehe

 

Ime projekta: Hotel April1550
Avtor arhitekture: P PLUS arhitekti, Primož Boršič
Avtor interierja: mag. Tatjana Kerčmar
Lokacija: Gornji trg, Ljubljana

Leto načrtovanja: 2017–23
Leto izvedbe: 2023

Površine skupaj: 390 m² neto

Projektanti:
Arhitektura: P PLUS arhitekti
Interier in notranja oprema: mag. Tatjana Kerčmar
Gradbene konstrukcije: Valide d.o.o.
Elektro inštalacije: Boštjan Mikec
Strojne napeljave: Emineo d.o.o.

Izvajalci:
Mizarstvo Robert Setnikar s.p., Polhov Gradec
Kovinarstvo Kovinoks, Peter Furlan s.p., Vrhnika
Tapetništvo Kršinar, Anže Kršinar s.p., Ljubljana

Foto: Ana Skobe
Pripravil: L. J.

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki