01
PREDRZNOST NA DUNAJU

V prvi številki revije Outsider smo pisali o novi vzorčni hiši, ki jo je podjetje Lumar postavilo na Dunaju. Objavljamo nove fotografije hiše, ki jih je posnel fotograf Matevž Paternoster.

Lumar je za preboj na področje novega, avstrijskega trga angažiral arhitekturni biro Sono arhitekti iz Ajdovščine. Sodelovanje z mladimi arhitekti niti ni naključno, saj gre za uigrano navezo. Arhitekt Edi Blažko s svojimi sodelavci že vrsto let oblikuje Lumarjevo prepoznavno linijo tipskih hiš Blackline, ki z oblikovno izvirnostjo presegajo predsodke o izgledu in funkcionalnosti montažnih hiš. Sodelovanje rastočega arhitektovega biroja in vrhunskega izvajalca montažnih hiš je prav letos okronano še s skupnim sodelovanjem pri izvedbi slovenskega paviljona za Expo 2015.

Avstrija je okolje, kjer je globoko zakoreninjena tradicija in kjer vlada močno konkurečno ozračje. Po drugi strani velja za arhitekturno izjemno napredno in tolerantno družbo, ki v urejanju svojo krajine zgledno krmari med tradicijo in sodobnostjo. Zato je pravzaprav edini način, da v takšnem okolju opozoriš nase, če si upaš izstopiti iz povprečja. Dokazati, da znaš in zmoreš biti boljši od ustaljenega. Prav zaradi izvirnosti arhitekturne zasnove Sono arhitektov in vrhunske izvedbe, bo Lumarjeva vzorčna hiša v znanem dunajskem parku vzorčnih hiš Blaue Lagune prav takšna. Drzna in smela.

Zasnovana je v prežemanju dveh preprosto naloženih, ostro zašiljenih volumnov, ki tudi v svojem preseku tvorita razgiban in funkcionalno premišljen interier. Zunanjost je obeležena z zadržano dinamiko, ki s svojimi enostavnimi, spretno členjenimi oblikami ustvarja smiselno pokrite in odprte zunanje ambiente. Igra dvojnosti fasadnih oblog nakazuje na sterilnost fasadne skorje na delih, kjer hiša ni izpostavljena dotikom. Obdelava zunanjih prostorov, kjer je predvideno zadrževanje, pa je v naravnem videzu lesa, topla in prijazna.

Z vogalno umeščenostjo na zavoju ulice se hiša elegantno izpostavlja z velikim, dvoetažnim oknom dnevne sobe, ki prostorsko povezuje pritličje z galerijo nadstropja. Ta kot jedro hiše predstavlja njeno težišče in hkrati izhodišče med racionalno urejeno razporeditvijo diskretnih spalnih prostorov v nadstropju ter odprtostjo bivalnega dela. Dnevna soba, kuhinja in jedilnica so volumensko enotno povezani prostori. Izhod iz kuhinje je mogoč v zavetrje konzolnega previsa, ki ustvarja senčno teraso. Jedilnica ima svoj dostop v predel terase za sončenje, dnevna soba pa z zunanjostjo impozantno koketira skozi največje okno na hiši.

V nizu montažnih objektov, ki se bohotijo v velikem parku konkurenčnih montažnih hiš, Lumarjeva vzorčna hiša že danes, ko je v svoji finalni fazi izvedbe, izstopa iz povprečja. Prav prepoznavna arhitektura in vrhunska izvedba sta glavna aduta za prepričljiv nagovor tudi najzahtevnejših kupcev, tako doma kot v tujini.

Dunaj je mesto kulturnih in poslovnih priložnosti. To je prav gotovo tudi Plečnikova izkušnja. Čeprav je danes produkcija arhitekture hitrejša, impulzivnejša in s tem verjetno tudi minljivejša kot dobro stoletje nazaj, pa zagotovo tudi danes pušča svoj pečat prihodnosti. V tem duhu prav dunajsko hišo na mejniku časa podpira iskrivost arhitektove zamisli ter trajnostna naravnanost, energijska učinkovitost in okoljska prijaznost montažne gradnje, ki jo odslej tudi na avstrijskem trgu uveljavlja priznano slovensko podjetje montažnih hiš.

 

Pritličje

Nadstropje

 

Lokacija: Blaue Lagune, Dunaj, 2015

Besedilo: Miha Završnik

Arhitektura: SoNo Arhitekti

Fotografije: Matevž Paternoster

Mailchimp brez napisa

Povezani članki