image006
Prejeto: razstava V Ukrajini / Iz Ukrajine

Ob mednarodnem dnevu beguncev, 20. junija ob 18. uri Zavod APIS v sodelovanju z ZRC SAZU, ukrajinsko skupnostjo in partnerji vabi na tematsko razstavo o Ukrajini, ki jo kurira Manca Juvan.

Razstava V Ukrajini / Iz Ukrajine skozi vizualne podobe, ki jih spremljata beseda in zvok,  pripoveduje o Ukrajini skozi, a prav tako onkraj podob vojne. Dela, ki so jih ustvarili predvsem ukrajinski dokumentaristi in umetniki/umetnice, dokumentirajo in interpretirajo kulturno-družbeno življenje v državi, njeno pokrajino in dogajanja ob ruski invaziji na Ukrajino pred in po 24. februarju 2022.

V sklopu del razstave V Ukrajini sodelujejo ukrajinski, a tudi nekateri drugi mednarodno uveljavljeni avtorji, posebej povezani z državo in njenimi ljudmi (Maxim Dondyuk, Sasha Maslov, Justyna Mielnikiewicz, Cheney Orr, Alexey Yurenev in drugi). Razstava pripoveduje o Ukrajini, njenem življenju, kulturi in krajini, skozi vizualne zgodbe, ki jih le redko vidimo v medijskih poročilih. Namen razstave, kot pišeta njena prvotna sokuratorja, Fred Ritchin in umetnica Ira Lupu, je predstaviti kontekst za razumevanje ukrajinske kulture, ki presega refleksijo vojne in odseva resničnejši duh Ukrajine. Razstava je bila do 9. maja na ogled v New Yorku v The Gallery at Dobbin Mews v Brooklynu.  Kuratorka Manca Juvan je prvotnemu naboru avtorjev dodala dela, ki jih je v Ukrajini ustvaril slovenski fotograf Jure Eržen.

»Celotna razstava V Ukrajini / Iz Ukrajine razširja trenutno prevladujočo narativo o Ukrajini, ki smo ji priča v običajnem dnevnem poročanju medijskih hiš. S tem, ko »prostor« izraza ponudi ukrajinskim umetnicam in dokumentaristom – tistim, ki so še v domovini, in tistim, ki so drugod, tudi v Sloveniji –, zato, da izrazijo svojo lastno izkušnjo oziroma pogled, jim omogoči, da participirajo v javnem diskurzu,« o razstavi pove kuratorka Manca Juvan.

Fotografije in multimedijske projekcije dopolnjujejo likovna dela v Sloveniji živečih ukrajinskih umetnic, ki so skozi umetniško ustvarjanje in osebne zgodbe izrazile, kako doživljajo napad na Ukrajino. Večina njih je v Slovenijo pribežalo pred grozotami vojne pred nekaj meseci, medtem ko so njihovi možje ostali v domovini.

Oryna Fedotova, 15 let, rojena v Donecku, a zdaj živeča v Ljubljani, o svojem delu z naslovom »Metro življenja« zapiše: »Od začetka vojne se je pred obstreljevanjem v harkovskem metroju skrivalo skoraj 15.000 ljudi. Metro postaja je blizu mojega bloka. Otroci so delali domače naloge, glasbeniki so igrali pesmi, celo novorojenčki so privekali na svet. Tam je bilo življenje. Torej bomo živeli.«

Tiste, ki (še) preživljajo trenutno dogajanje v Ukrajini, nam spregovorijo skozi svoja umetniška dela, predstavljena v projekciji z naslovom »Še v Ukrajini?«. Ta so nastala na pobudo v Sloveniji živeče ukrajinske umetnice Anne Miklashevich, ki je po ruskem napadu na Ukrajino začela delati z ukrajinskimi umetnicami ter jih spodbujati, da nadaljujejo z ustvarjanjem ne glede na situacijo.

Victoria Kovalchuck, umetnica iz Kijeva, o svojem delu z naslovom »Bolečina« pravi, da ga je naslikala po tem, ko je ukrajinska vojska osvobodila mesto Buča in je svet izvedel za grozodejstva, ki so jih nad civilisti tam izvedli ruski vojaki.

»Delo priča o bolečini in trpljenju duš tistih, ki so jih brutalno umorili, posilili in mučili,« piše avtorica Kovalchuckova. »Vojna in njena grozodejstva se nadaljujejo in misel, da vsak dan umre toliko ljudi, nam ne dovoljuje, da se naše rane zacelijo.«


Evgenia Poberezhna, v Zaklonišču, 2022, olje, akril, giclée grafika

Na razstavi bo igral tudi ukrajinski pihalni ansambel Music for the Future, ki deluje pod okriljem Slovenskega mladinskega orkestra. Razstava z dražbo bo na ogled v Atriju ZRC, Novi trg 2 v Ljubljani, med 20. in 30. 6. 2022. Sredstva od prodaje bodo namenjena umetnicam za nijhovo podporo in nadaljnje ustvarjanje in direktni humanitarni pomoči v Ukrajini.

V času trajanja razstave Zavod APIS organizira tudi seminar z naslovom »Preventiva pred sekundarno travmo in izgorelostjo pri skupnostnih delavcih« pod vodstvom dr. Nene Močnik. Prostovoljci in humanitarni delavci se pri delu z begunci pogosto soočajo z izčrpanostjo, sekundarno travmo in izgorelostjo. Za vse, ki že delajo z begunci ali z njimi želijo delati, dr. Nena Močnik organizira interaktivni webinar, ki se bo zgodil 27. 6. med 18h in 21h.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki