PGD Medno-foto_anaskobe (6)_small-res
Ajda Merslavič, Sara Škarica, Matic Pantar: Prenova večnamenskih prostorov v GD Medno

Lahko bi rekli, da je gasilski dom eden tistih objektov, pri katerih arhitekti najraje pogledamo malo vstran. Zaznamuje jih kultura samograditeljstva in pogosto gre za prirejene tipske projekte brez arhitekturne zasnove. A obenem predstavljajo vsebinsko eno najbolj zanimivih in družbeno pomembnih tipologij v slovenskem podeželskem prostoru, saj praviloma doma ne nudijo samo gasilcem, ampak tudi raznim društvom in dejavnostim. V njihovih prostorih se srečujejo delo, solidarnost, šport, zabava in kultura.

Tega se zavedajo tudi mladi arhitekti Ajda Merslavič, Sara Škarica in Matic Pantar, ki so sprejeli izziv prenove notranjosti gasilskega doma v Mednem: »Pogostost, prepoznavnost in enostavna dostopnost gasilskim domovom v naseljih pogosto dodeljuje naziv centra vasi. Pomemben aspekt prenove prostorov je bilo prepoznavanje teh potencialov in njihova vključitev v projekt.«

Skupaj s predstavniki tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva so tako pred začetkom zasnove premislili ključne programske značilnosti novih prostorov: male večnamenske dvorane in pisarne. Velik nabor dejavnosti, ki jih prostora omogočata, omogoča vitalno življenje vasi in prepletenost osnovnega poslanstva gasilskega društva z drugimi področji socialnega življenja krajanov. Arhitekti so na podlagi teh izhodišč zasnovali prostora, ki sta dovolj nevtralna in abstraktna, da lahko združujeta raznovrstne vsebine, obenem pa ju zaznamuje igrivost in inovativnost z jasno prostorsko identiteto.

Dvorana je namenjena v prvi vrsti treningu gasilcev, hkrati pa mora omogočati tudi razne dejavnosti in večje družabne dogodke. Zato je bilo nujno ohraniti kar največ proste površine, hkrati pa je bilo treba zagotoviti v istem prostoru tudi shrambene površine: za telovadno opremo, 60 konferenčnih stolov, mizo za namizni tenis … Arhitekti so se izziva lotili metodično: opravili so analizo gibanja po dvorani in ugotovili, da se najmanj izkoriščajo koti prostora. Zato so vgradne omare zasnovali konkavno, v obliki “krivulj”, in tako v kotih pridobili več prostora za shrambo, v centru pa obratno ohranili več uporabnega prostora.

Drugi prostor je manjša pisarna društva, a tudi tu so načrtovali z mislijo na skupnost: ker v kraju narašča število ljudi, ki delajo od doma in občasno potrebujejo prostor za sestanke, so želeli, da ima pisarna funkcionalnost sejne sobe. V središču sobe je zato velika sejna miza, nevsiljivo pa sta umeščeni še vgradna omara, ki v sebi skriva spominske artefakte društva, in majhna kuhinja v niši. Odpiranje vertikalnih vrat omare na pritisk vabi k igrivemu srečevanju z zgodovino prostovoljnega gasilstva v Mednem.

Zaradi rokovanja s težkim orodjem in intenzivne narave gasilske vadbe je bil v dvorani neizogiben odporen tlak. Avtorji prenove so se odločili za gumiran pod, ki je obenem odporen in vizualno prepoznaven. V značilni zrnati teksturi so prepoznali priložnost za še en duhovit avtorski podpis in enako gumo uporabili tudi v pisarni – ker je bila tam za tla primernejša obnova obstoječega parketa, so  z gumo oblikovali vertikalne površine pohištva in tako materialno povezali oba prostora.

Prav taki, na prvi pogled komajda opazni posegi so mogoče za arhitekturno kulturo vsaj tako pomembni kot medijsko mnogo bolj odmevna ikonična arhitektura, saj z reševanjem najbolj vsakodnevnih in najmanjših izzivov »tukaj in zdaj« v najširšem krogu družbe pričujejo, da je vloga dobrih arhitektov v izgradnji kakovostnega skupnega prostora nepogrešljiva.

Ime projekta: Prenova večnamenskih prostorov v GD Medno
Avtorji projekta: Ajda Merslavič, Sara Škarica, Matic Pantar (Vrtna)
Investitor: Prostovoljno gasilsko društvo Medno
Lokacija: Medno, Ljubljana
Leto načrtovanja in izvedbe: 2021
Površine: 61,0 m² (dvorana) + 25,6 m² (sejna soba)
Slikopleskarstvo in suhomontažne konstrukcije: Promark Plus d.o.o.
Elektro inštalacije: Marko Nolimal s.p.
Strojne inštalacije: Marko Tancik s.p
Notranja oprema: Mizarstvo Dušan Pantar s.p.
Foto: Ana Skobe

Pripravil: Luka Jerman

Mailchimp brez napisa

Povezani članki