26-banner-3-1200
Prihaja Outsider#26!

Že na voljo v spletni trgovini! Prelistajte in naročite na povezavi.

Arhitektura je realizirana prostorska možnost. Le ena izmed številnih, a ko je stavba zgrajena, prostor izgubi vse druge možnosti. Zato je za vsako poseganje v prostor dobro imeti širok horizont, odprt na vse smeri. Takšen razgledni stolp gradimo z vsebino Outsiderja. Poletje je čas za vse vrste razgledov in potovanj!

V novi številki mnenja, kolumne in razmisleke pišejo: Katja Perat, Marko Bratuš, Fedja Košir, Ana Schnabl, Ervin Hladnik-Milharčič, Edo Džafić in Alenka Pirman.

Janja R. Brodar se je pogovarjala z arhitektom Robertom Dolinarjem:

Seveda gre za odnose med ljudmi, gre pa tudi za človekov odnos do sveta. Ni pomembno, kako bogat ali reven sem, pomembna je moja svoboda glede vsega tega. Sem zares svoboden ali pa je to le moja utvara? In takrat, ko sem svoboden, tudi ne bom sodil človeka. Mislim, da je to ideal in merilo, ki mu je vredno slediti …

Dopisnik s Finske Gregor Turnšek se je pogovarjal s Teemujem Kurkelo,  vodjo mednarodno prepoznavnega finskega biroja JKMM o arhitekturnem turizmu, kulturnih objektih in o arhitekturi v statistično najsrečnejši državi na svetu.

Objavljamo pravkar dokončano, še nikjer publicirano Hišo, ki jo vodi intuicija arhitektke Anne Heringer in tehnologa Martina Raucha na Bavarskem. Predstavljamo tudi projekte birojev ARREA, a202, Arhitektura, Tine Hočevar in Nava arhitektov. V preglednem članku Miloša Kosca izpostavljamo bivake v gorah in sledimo kiosku K67 po razgibanih poteh po vsem svetu.

Nina Petek in Jan Ciglenečki sta se pogovarjala z arhitektom Milanom Kovačem z izjemno življensko zgodbo. Naš dopisnik iz Grčije Bor Pungerčič se javlja iz Aten, kjer prenova Akropole vzdiga veliko prahu. Srđan Nađ je pripravil reportažo s hrvaške obale, kjer so se množično razrastle apartmanuše.

Poglobili smo se v stanovanjsko problematiko. Objavljamo reportažo s terena – kako se s stanovanjsko stisko srečujejo mladi, kako starejši? Klara Širovnik se je pogovarjala z direktorjem občinskega stanovanjskega sklada Sašom Rinkom in državnega stanovanjskega sklada Črtomirom Remcom. Aleksander Vujović je raziskal začasne rabe in airbnb v času epidemije in njihov vpliv na dostopnost stanovanj za dolgoročni najem. Komentiramo in predlagamo rešitve! Naš dopisnik iz Londona Tadej Zupančič se je o stanovanjskih zagatah v Londonu pogovarjal z urednikom in piscem Owenom Hatherleyem.

Kaj berete v času epidemije? Agata Tomažič in Jošt Franko predstavljata domačo knjižnico Iztoka Ilca. O ritmih mesta piše Dimitrij Mlekuž Vrhovnik. O nebotičnikih skozi perspektivo francoskega filozofa Thierria Paquota razmišlja Bernard Nežmah. Pogovarjali smo se s kiparko Polonco Lovšin ter s kuratorjema nastajajoče bienane razstave v MGLC, Tjašo Pogačar in Muanisem Sinanovićem.

Jure Aleksič se je o medijih pogovarjal z Manco Košir, o poslovanju medijev in digitalizaciji preberite pogovor Nine Granda z Juretom Gostišo.

Malo monografijo smo posvetili obmejnim krajem Benečije. Kakšna močna kultura, tradicija in lepota v objemu izjemne naravne krajine! Prispevajo: Katarina Gomboc Čeh, Mojca Pavlič, Janja Šušnjar, Miha Obit, Elena Rucli, Donatella Rutar.

Vzpnite in razglejte se z nami!

NASLOVNICA:
Miha Perne, Razglednica (turizem), grafika
Nik Erik Neubauer, Topolovo, fotografija

Uredniški odbor:

Nina Granda, Srđan Nađ, Miloš Kosec, Klara Širovnik, Manca Košir (abs. arh.), Aleksander Vujović, Bor Pungerčič, Matevž Granda

Izid: 2. junij

Z naročnino na Outsider prejmete zanimivo in skrbno pripravljeno vsebino in omogočite ustvarjanje revije!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki