Hse In Ajijic TBA 6473
Tatiana Bilbao: Prostor prizemljitve

Jezero Chapala v Mehiki. V naselju enodružinskih hiš takšna malo drugačna. Iz zemlje in stekla. Polna in prazna. S svojo materialnostjo odslikuje okolico: rdečkasto mehiško prst in gladko jezersko gladino. Oblikovali so jo v studiu arhitektke Tatiane Bilbao.

Naročniki so želeli preprosto, vernakularno hišo za preživljanje poletnih oddihov. Tlorisna zasnova je razčlenjena v posamezne volumne, ki se med seboj prekrivajo in prepletajo, da zadostijo različnim scenarijem družinske dinamike. Posamezni monolitni kubusi se stikajo in prepletajo, na presečiščih pa se s tem ustvarjajo nepričakovani prostori. S preprosto metodo tako hiša Ajijic dosega kompleksno prepletenost programov in funkcij v svoji notranjosti. Vsak izmed članov družine ima po potrebi dovolj prostora za intimo in odmik, pretočni skupni prostori pa omogočajo prijetno druženje.

Koncept je preprost: dva prostorska pola, javni in zasebni, se razdelita v dva kubusa in med seboj zamakneta. Vanju se tlorisno zajedata dva jezika zunanjega prostora: vhodna niša in terasa. Nepravilno obliko, ki nastane s tem, nato oblikuje še želja po lepih pogledih: en volumen se zato usmeri proti jezeru, drugi pa proti bližnjemu drevesu.

Konstrukcija iz zbite zemlje se staplja z okolico. Monolitne stene ščitijo pred severnimi vetrovi, ki pogosto pihajo na z gora, velike odprtine pa v notranjost spuščajo obilico svetlobe. Tehnika zbite zemlje, s katero je hiša zgrajena, je osrednji ambientalni motiv.

Hiša v mestu Ajijic je prostor oddiha. Prostor prizemljitve. Tukaj, kjer so vsi elementi blizu, je kraj, ker se lahko arhitektura dotakne človeka. In ima njen dotik hrapavo teksturo zemeljske povrhnjice.

Lokacija: jezero Chapala, Jalisco, Mehika
Površine: 349 m2
Leto izvedbe: 2011
Arhitektura: Tatiana Bilbao
Partnerja: David Vaner, Catia Bilbao
Ekipa: Thorsten Englert, Damián Figueras,
Adriana Carvalho, Alejandro Cabrales, Marco
Robles, Nicholas Coeckelberghs
Foto: Iwan Baan
Besedilo: Ajda Bračič

 

Projekt je bil objavljen v Outsider #23 – Zemlja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki