V Domžalah je izpod rok ekipe studia Prostornina nastal nov projekt zasnove notranje opreme. Rdeča nit, kot opisujejo avtorji, sledi že obstoječim nežnim polkrožnim oblikam in arhitekturnim pogojem, ki so jih z interierjem želeli le dopolniti, in ne prostorsko nadvladati. Oblikovanje je vodil koncept elegantnega, klasičnega sloga, ki ga ob vstopu določata že izčiščena prostornost avle in zavito, odločno potezno stopnišče s stekleno ograjo.

Opremo prostora narekujejo zastavljene smernice svetlih prostorov, odetih v tople tone, ki v uporabniku vzbujajo občutek domačnosti. V zasnovi je uporabljenih veliko steklenih površin, ki prepuščajo naravno svetlobo globoko v interier, ob tem pa ustvarjajo sekvenco transparentne prostorske razgibanosti. Na čiste linije odgovarja velik zelen fikus, ki se ob krivulji stopniščne ograje dviguje nad keramičnim tlakom. Takšna poteza ovrednoti močno jedro hiše, ki z ustvarjenim odmikom deli dnevni prostor od prostorov kuhinje in jedilnice.

Pritličje je zasnovano v L-obliki, znotraj katere se prostori nizajo od bivalnih prostorov in kuhinjskega dela do najbolj zasebnega območja z glavno spalnico in pripadajočo kopalnico ter garderobo na skrajnem robu kraka. Dnevni prostor, zasnovan kot galerijski dvovišinski prostor, zaznamujejo tla, ki so obložena z intarziranim orehovim parketom’. Kot tradicionalno jedro doma bi lahko opredelili ognjišče. Tu ima obliko razkošnega kamina, ob sosednji steni pa se v višino dviga v svoji zasnovi lahkotna knjižna polica z lestvijo, kjer so ob knjižnih publikacijah ves čas razstavljeni tudi družinski predmeti s sentimentalno vrednostjo .

Kuhinja z jedilnico deluje kot samostojna entiteta. Velikost izkoristi z obsežnimi delovnimi površinami in shranjevalnimi omarami. Ambient narekujeta pomirjajoča modra barva kuhinjskih omar in topel orehov les, iz katerega sta izdelana kuhinjski otok in unikatna miza v jedilnici. Premišljena zasnova tu pripoveduje zgodbo o uporabniku, ki svoj čas rad preživlja ob kulinaričnem raziskovanju in druženju ob kozarcu vina.

Otroška soba je umeščena v nadstropje. Oblikovno sledi tonu, ki ga narekuje že oprema v pritličju, vendar s subtilno dodanimi igrivimi likovnimi elementi poskrbi za kakovostno okolje, ki spodbuja otroško domišljijo, pušča pa tudi dovolj odprtih možnosti za razvijanje sodelovanja pri oblikovanju prostora, saj si otroka sobo s spalnim delom, igralnico in lastno kopalnico delita.

Ime projekta: Družinsko drevo / Family Tree
Avtor projekta: Prostornina; Nina Galič inter. arch., Ana Jerše univ. dipl. inž. arh., Nina Bohte dipl. diz.
Investitor: zasebni naročnik
Fotograf: Janez Marolt
Lokacija: Domžale, Slovenija

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2021

Površine: 230 m2 (del, načrtovan iz strani biroja Prostornina)

Notranja oprema:
Mizarska dela: Mizarstvo Marija Jagodic s.p.
Svetila: Lučka bučka
Parket: Vogart d.o.o.
Tapetništvo: Kauch, Tapetništvo Luka Debevec s.p.
Dekor: Velana living, Maros in Natuzzi store

 

Pripravila: Manca Košir

Delo revije Outsider lahko podprete z naročilom! 

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja