02_pult
Prostorož: Kiosk, ki je spremenil parkirišče v srečališče

V starem mestnem jedru Solkana je avgusta 2021 zaživela nova lokacija za druženje lokalnih prebivalcev. Na Trgu Marka Plenčiča, ki so ga prej večinoma zasedali avtomobili, je danes postavljen zeleni kiosk Mobilet. V sklopu začasne prometne ureditve bo tri mesece vabil mimoidoče, da v njem prirejajo različne dogodke in preizkušajo, kako prometni trg spremeniti v trg srečevanja. 

Enako število parkirnih mest, več prostora za druženje

Pobuda za ureditev in oživitev starega jedra Solkana je v občini Nova Gorica zorela že nekaj časa. Za lokacijo oživitve je bil izbran Trg Marka Plenčiča, ki ga je občina skupaj s prebivalci in lokalnimi deležniki že predhodno zaznala kot prostor, ki potrebuje novo ureditev. Na trgu, kjer se sicer nahajajo kar tri pomembne točke srečevanja prebivalcev, tj. krajevna skupnost, knjižnica in cerkev, so večino prostora zasedala parkirna mesta, ki pogosto niso bila jasno označena. Prometna ureditev je bila nevarna za pešce in kolesarje, pogosto pa so bili zaparkirani tudi vhodi v posamezne objekte. Nov prometni režim ohranja enako število parkirnih mest, ki pa z drugačno postavitvijo odpirajo prostor za druženje na najlepšem delu trga – pod lipama, pred cerkvijo, in okrog novega kioska Mobileta. Kiosk je strateško umeščen na os, ki vodi od krajevne skupnosti do cerkve, in je postavljen tako, da je opazen tudi iz spodnjega trga, kjer je mestno dogajanje že sedaj bolj pestro.

 

“Živel je tod mizarski rod”

Ideja za programsko in oblikovno zasnovo kioska izvira iz stare solkanske besede »mobilet«. Beseda označuje lep kos pohištva, ki ponavadi stoji v dnevni sobi in ki mu zaradi njegove vizualne in obrtniške dovršenosti pripada osrednje mesto v prostoru. Mesto Solkan je bilo namreč nekoč poznano po svoji mizarski tradiciji in skoraj ni bilo hiše v mestu, ki ne bi imela svojega mizarja. Mojstrovine solkanskih mizarjev so bile znane daleč naokoli in njihov sloves je na prelomu prejšnjega stoletja segal celo na Bližnji Vzhod. Kasneje so se mladi solkanski mizarji množično zaposlovali v novi Tovarni pohištva, poznejšem znamenitem Meblu. Z zaprtjem tovarne se je prekinila tudi stoletna tradicija solkanskega mizarstva. Zeleni kiosk se s svojo podobo poklanja tej tradiciji ter tistim, ki jo še vedno ohranjajo živo. Ukrivljena streha kioska se navdihuje pri zaobljenih linijah nekdanjih Meblo predalnikov, barva fasade pa se ujema z barvo »škur« (polken), ki jih najdemo na Mizarski ulici v Solkanu. Leseni pult kioska, ki ga krasijo mizarska orodja, je delo umetnika Eneja Gale, ki izhaja iz mizarske solkanske družine. Celotni kiosk je tako nekakšen mobilet Trga Marka Plenčiča – je »lep kos pohištva« za urbano dnevno sobo, ki nastaja na trgu in združuje lokalne prebivalce in obiskovalce kraja.

Začasna ureditev za trajen program

Postavitev kioska, ki lahko služi kot točka za prigrizek in kozarec vina, butik z domačimi izdelki ali prostor za debato in druženje, odgovarja željam prebivalcev in lokalnih organizacij po pestrejšem dogajanju v starem mestnem jedru. Mobilet bo na Trgu Marka Plenčiča postavljen do oktobra 2021. V tem času je na voljo za brezplačen najem, pri čemer imajo prednost lokalne organizacije, društva, podjetniki in posamezniki, ki delujejo v Solkanu in njegovi okolici. Oktobra bodo urbanisti iz studia Prostorož na javni delavnici preverili, ali je začasna prometna ureditev ustrezna in če je trg pripravljen na razvoj, nove dogodke in druženje.

 

  *** https://

 

Ime projekta: Testna ureditev dela starega jedra Solkana
Avtor projekta: Prostorož
Investitor: Mestna občina Nova Gorica, v okviru projekta Cvetoče ulice / Thriving streets (program URBACT III)
Fotografinja: Mateja Pelikan
Lokacija: Trg Marka Antona Plenčiča, Solkan
Leto načrtovanja: 2021
Leto izvedbe: 2021

Površina trga: 500,00 m²
Površina kioska: 5,00 m²

Sodelujoči pri projektu:
– Vodenje projekta s strani Mestne občine Nova Gorica (Aleksandra Torbica, Nataša Kolenc)
– Zasnova projekta in načrtovanje kioska: Prostorož (Vesna Skubic, Alenka Korenjak, Maša Cvetko, Zala Velkavrh, Naja Kikelj), Matic Hlede, Veronika Zelko
– Zasnova in vodenje programa: Naja Kikelj, Jakob Jurkas
– Začasna prometna ureditev: Prostorož, K projekt l projektiranje in inženiring, d.o.o. Ljubljana, Mestna občina Nova Gorica

Izvajalci:
– Izdelava kioska: IGRA I2R d.o.o.
– Wood/Mood by Martin Lovšin
– Oblikovanje in izvedba pulta: Enej Gala
– Izvedba poslikave: ekipi Prostoroža in Mestne občine Nova Gorica

 

Naše delo lahko podprete z naročilom revije Outsider.

Mailchimp brez napisa

Povezani članki