PLANB BRUTO PROSTOROZ  CERO Ljubljana2017
Regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana

Center za ravnanje z odpadki je odličen primer infrastrukturnega objekta, ki je bil na podlagi skupnega načrtovanja preoblikovan v veliko več.

Center za ravnanje z odpadki v Ljubljani sestavljata arhitekturna infrastruktura in krajinsko oblikovanje učne poti na samem odlagališču. Projekt je bil razvit z znatno podporo Evropske skupnosti in bi lahko postal energetsko popolnoma neodvisen center za odlaganje, ločevanje in obdelavo podatkov ter izobraževanje.

Projekt širi zavest družbe o ravnanju z odpadki ter kompleksno in hkrati igrivo vključuje trajnostna vprašanja. Navdušujoča je preprostost projekta, njegovo interakcija z materialom, učinkovita uporaba barve, usmerjevalne grafike in označevalni sistemi ter na splošno duhovit pristop k zapleteni in posebno tehnični nalogi.

Projekt je v petek, 13. oktobra 2017 prejel Zlati svinčnik ZAPS, priznanje za odlično izvedbo.

Nadgradnja Regijskega centra za ravnanje z odpadki (RCERO Ljubljana) je največji kohezijski projekt s področja okolja v državi. V okviru nadgradnje RCERO so razširili odlagališče, postavili čistilno napravo za izcedne vode in zgradili objekte za mehansko in biološko obdelavo odpadkov. Novo odlagalno polje uporabljajo od oktobra 2009, čistilna naprava za izcedne vode obratuje od januarja 2011, objekti za predelavo odpadkov pa poskusno obratujejo od novembra 2015.

Regijski center za ravnanje z odpadki (RCERO) Ljubljana
Projektna slupina: Plan B, Bruto, Studio Botas, prostoRož, Trash design, naročnik: Mestna občina Ljubljana in Snaga Ljubljana Soavtorji: PLAN B (Uroš Razpet, Petar Vidanoski, Gašper Medvešek, Karin Rožman, Urška Bertok, Matej Delak, Jelka Fric), BRUTO (Matej Kučina, Urban Švegl, Eva Prosen), studiobotas (Primož Fijavž, Boštjan Botas Kenda, Jernej Kejžar), prostoRož (Maša Cvetko, Tomaž Čeligoj, Samo Kutin, Jošt Kandus, Rok Hočevar, Ana Grk, Alenka Korenjak, Andrej Koruza), TRASH DESIGN (Katja Keržan, Jurij Vahtar, Aleš Zorko, Kenan Jašarevič)

Fotografije: Miran Kambič

 

 

Prijavi se na Outsider novice

 

 

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki