Družinska počitniška hiša na hrvaškem otoku Rab je delo arhitekturnega biroja Roth & Čerina.

Na zapuščeni parceli sredi bujne vegetacije je nekdaj stala hiška z veliko pokrito teraso in ločeno uto in visokimi kamnitimi zidovi, ki so jo varovali pred pogledi z ulice. Arhitekturna zasnova počitniške hiše se je zato začela z neobičajnim arhitekturnim postopkom: nova stavba ne izhaja zgolj iz danosti lokacije, pogledov in terena, temveč tudi nekdanje stavbe obravnava kot del topografije in izhodišče za oblikovanje. S strukturami, ki so že prej stale na lokaciji, operira kot z ‘najdeno’ arhitekturo in jo znova interpretira v svoji obliki.

Nekateri kamniti zidovi so bili rekonstruirani in danes predstavljajo integralni del hiše. Počitniško hišo sestavljata dva ostrokotna volumna, postavljena en ob drugega in rahlo zamaknjena po višini. Na mestu, kjer je bila v nekdanji hiši urejena letna kuhinja, tudi nova hiša ustvarja središče svojega življenje: nad glavnim bivalnim predelom v pritličju je volumen izvotljen in predstavlja povezovalno točko vseh nadstropij.

Ime projekta: Palit House
Arhitektura: Mia Roth in Tonči Čerina

Sodelavci: Tajana Jaklenec, Neven Vlahović, Larisa Čišić, Danko Balog (zasnova konstrukcije in modeli), Martina Čipčić Bragadin (krajinsko oblikovanje), BB structuralis (konstrukcija), IPRO (elektro in vodovodne instalacije), KGH (termični inženiring), Lastra (aluminij in kovinarstvo), 4M Gradnja (izvedba)

Lokacija: Palit, otok Rab, Hrvaška
Leto izvedbe: 2018
Pozidana površina: 260 m2

Fotografije: Marko Mihaljević

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja