M-LOZAR-RVA-HISANAKRASU-DSC-2089-H-r2-web
RVA: Hiša na Krasu

Hiša na Krasu stoji na jugozahodnem robu nekoč kamnoseške vasice Kal. Na mestu, kjer naselje prehaja v okoliška polja, je manjšo hišo pred dobrimi dvajsetimi leti sezidal dedek sedanje lastnice. Naročnika sta se odločila, da hišo s celovito prenovo in dozidavo spremenita v družinski dom za zdravo in trajnostno bivanje v stiku z lokalnim izročilom. S tem namenom sta se obrnila na arhitekta Roberta Veselka.

Novo hišo pravzaprav sestavljata dve – dva volumna s položno dvokapnico, rekonstruiran obstoječi in novozgrajeni, prvi ometan, drugi oblečen v plašč iz lokalnega kraškega kamna. Umestitev nove hiše je bila pogojena z lego obstoječe. Mansardni del in ostrešje obstoječe hiše se je odstranilo in zgradilo na novo, pritlični del pa se je navezal na novozgrajeni del hiše. Dve hiški sta druga od druge odmaknjeni in povezani s kubusnim pritličnim delom, prekritim z lesom, ki se delno ovije okoli novega poslopja.

Prostorska členitev doma na manjše volumne zagotavlja ustrezno merilo gradnje, bolj povezano s človekom, naseljem in krajino, pri tem pa je bila pozornost namenjena tako velikosti kot naklonu strehe, orientaciji slemena in izboru materiala. Kot poudari arhitekt, se hiša poskuša čim bolj nevsiljivo vplesti v tkivo kraške pokrajine, pri tem pa povzema tipične elemente kvalitetne avtohtone arhitekture in jih interpretira v sodobni arhitekturni govorici.

Programska celota doma je v skladu z zunanjo delitvijo členjena na tri programske sklope: prvega predstavlja nadgrajena obstoječa hiša s spalnimi prostori in sanitarijami, drugega nova hiša, v kateri je bivalni del s kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, povezuje pa ju vmesni volumen z vhodom in servisnimi prostori.

Vsi prostori bivalnega dela hiše se odpirajo v okolico preko teras, ki v toplem delu leta predstavljajo zunanji podaljšek notranjega prostora. Najlepši pogledi na okoliško krajino so prihranjeni dvignjeni terasi pred dnevno sobo, ki je prav zato tudi pomaknjena v nadstropje, medtem ko je pritličje prepuščeno kuhinji in jedilnici. »Odprta pokrajina preide v odprt tloris, ki stanovalcu daje občutek povezanosti z okoljem – naravo, hkrati pa nudi potrebno intimo,« razlaga Veselko.

Nadstrešnica za dva avtomobila je umaknjena na rob parcele, vkopana v teren, skriva pa tudi manjšo vinsko klet in shrambo. Na strehi tega pomožnega objekta so predvideni tudi fotovoltaični paneli, ki na tem mestu ne bodo krnili strešne krajine kraške vasice.

Naročnika sta trajnostno bivanje že v izhodišču razumela kot tisto, ki je povezano z lokalnim izročilom, zato je temu naravno sledil tudi izbor materialov. Poleg kamna iz lokalnega kamnoloma so uporabljeni les, apno, v notranjosti pa tudi ilovnati ometi. Iz lokalnih akacijevih sušic je izdelan latnik na zunanjih terasah, za niveliranje terena pa so se poslužili tradicionalne tehnike suhozida, ki ga je izdelal eden od lokalnih kraških mojstrov kamnosekov.

Posebnost hiše sta okrogli okni v zatrepih obeh delov hiše, ki v sebi nosita družinsko zgodovino. Majhno okroglo okno je bilo namreč vgrajeno že v stari hiši, kamor je bilo s stare barke prineseno v spomin na morje. Okno se je naročnikoma močno priljubilo, ta element sta si želela uporabiti tudi v novi hiši, arhitekt pa je poiskal pravo mesto zanj. »Včasih, ko se umiriš in se zazreš skozi okroglo okno, je tudi hiša kakor barka, ki se giblje skozi pokrajino letnih časov,« razmišlja.

Shema zasnove
Situacija
Tloris pritličja
Tloris nadstropja
Prerez

 

Ime projekta: Hiša na Krasu
Avtor arhitekture: RVA – Robert Veselko

Leto izgradnje: 2022

Površina objekta: 160 m²
Površina parcele: 870 m²

Projektanti:
Strojne inštalacije: Simep inženiring d.o.o.
Elektroinštalacije: Ohm-biro, Vlado Šiško s.p.
Projekt osvetlitve: Studio MEHANIZEM
Gradbene konstrukcije: I-kons d.o.o.

Glavni izvajalec: Zidarstvo Grlj, Rado Grlj s.p.
Okna/vrata: Okna Šemrl d.o.o.
Ometi/estrihi: ometi: Gnezdo d.o.o., estrihi: Gradbeništvo Jerič d.o.o.
Notranja oprema: Mizarstvo Abram Marko s.p.
Kamnoseštvo: Kamnoseštvo Avsec, Tomaž Avsec s.p.
Kuhinja: Mizarstvo Abram Marko s.p.
Zaščita materialov: Samson Kamnik d.o.o.
Gradbena dela: Zidarstvo Grlj, Rado Grlj s.p.
Fasade in izolacije: Kahrid fasaderstvo, Damir Kahrimanović s.p.
Inštalacije: Inštalacije Bizjan d.o.o.
Senčila: Zastri.si
Parket: Hotenjka d.o.o.
Keramika: Aquanobile, trgovina Ljubljana
Svetila: Maison du Monde
Ograje: Inox Koželj, izdelava ograj in dvigal, Janez Koželj s.p.
Gradbeni materiali: Zidarstvo Grlj, Rado Grlj s.p.

Fotografije: Matej Lozar
Pripravil: Luka Jerman
*
Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki