dessa-robert-potokar-osebne-krajine-01
Robert Potokar: Osebne krajine

Na Židovski stezi v centru Ljubljane je bilo minuli ponedeljek ponovno živahno. V arhitekturni galeriji DESSA so namreč otvorili fotografsko razstavo arhitekta Roberta Potokarja. Predstavljena serija fotografij z naslovom Osebne krajine prikazuje fragmente arhitektovega opazovanja sveta, pokrajine, mesta, prostora skozi lečo mobilnega telefona.

Pester nabor fotografij je razdeljen na devet sklopov, podpoglavij ali zgodb. Vsaka od njih je svoja celota, a obenem ključna za predstavitev raznolikega spektra področij arhitektovega zanimanja. Obiskovalec se tako sprehodi skozi več krajin – od naravne, piranske in morske vse do cestne, gradbiščne, umetnostne, urbane, spominske in kot zadnje – osebne krajine.

Fotografije, nekatere bolj, druge manj abstraktne, včasih postanejo že likovne kompozicije pestrih barv in oblik, kalejdoskopska zrcaljenja naravne krajine na vodni gladini ali zamrznjene podobe sveta v impresionističnih likovnih delih.

In čeprav je motiv človeka redek oz. se na razstavljenih fotografijah le redko pojavlja, pa te vselej govorijo o njegovi prisotnosti v prostoru, o sledeh, ki jih pušča za sabo, o podobnostih med mrtvim in živim, ko, po besedah avtorja, asfaltna tla spominjajo na naguban obraz, o kontrastih med grajenim in divjim svetom.

Gradivo razstavnih panojev dopolnjuje bogata knjiga, v kateri je zbranih skupno 500 fotografij, prav tako razdeljenih v tematske sklope. Velika količina gradiva omogoča še boljšo predstavo o tem, kaj vse arhitekta kot opazovalca sveta spremlja na poti vsakdana. Kako raznoliki so pogledi in trenutki, ki v njem vzbudijo zanimanje, misel ali preprosto občutenje, vredno spomina. Ker so fotografije posnete z mobilnim telefonom, so misli lahko jasno izražene, vzete takoj, ko so se rodile in se kot take zapisale v podobe.

Podobno pestro, kot so predstavljene teme na fotografijah, pa je tudi arhitektovo ustvarjanje, saj je fotografiranje le eno izmed področij njegovega delovanja, ki sicer obsega še projektiranje, uredniško delo in profesuro.

Pričujoča razstava je tako odsev osebnega dojemanja sveta, obenem pa kaže na arhitektov način sprehajanja po svetu – odprt in dojemljiv za širino in detajle ter vedno znova navdušen nad preprostimi, a lepimi stvarmi.

 

Razstavo si lahko ogledate do 18. 5. 2023 v galeriji DESSA na Židovski stezi 4.

Ime razstave: Osebne krajine
Avtor fotografij: Robert Potokar
Zasnova razstave: Robert Potokar in Mina Gutović
Producent razstave: galerija DESSA, arhitekturni biro Ravnikar Potokar

Spremno besedilo: Blaž Budja
Uvodno besedilo in besedila ob fotografijah: Robert Potokar
Slovenska lektura: Manica Baša
Grafično oblikovanje: Ivan Ilić
Tisk plakatov: Prima IP d.o.o
Tisk zloženk: Mat-Format d.o.o.
Pokrovitelj: Ministrstvo za kulturo RS

Pripravila: Pia Gerbec
Naslovna fotografija: Robert Potokar

*

Vsebine, ki jih objavljamo na spletu, so drugačne od vsebin v tiskani reviji. Revija in splet imata ločeni uredniški zasnovi. Z naročilom revije podprete oboje, spletne in tiskane vsebine, in omogočite Outsiderjevo ustvarjanje na različnih kanalih. 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki