Sanja-Premrn-Hisalesce-foto-08-splet
Sanja Premrn: Hišalesce

Svetlo in umirjeno domovanje, uravnoteženo s temnimi poudarki. V novejšem zaselku enodružinskih hiš v podeželskem okolju, ki ga naseljujejo predvsem mlade družine, je arhitektka Sanja Premrn oblikovala notranjo opremo, ki poudarja in nadgrajuje kvalitete arhitekturne zasnove.

Izhodišča zasnove interierja  novega doma zdravnice, računalniškega programerja in njunih otrok je namreč v veliki meri narekovala sodobna, a od povprečja izstopajoča arhitektura hiše (avtorji Špela Kokalj, Vladimir Mladenović in Miloš Velimirović), ki jo zaznamuje dnevni prostor kvadratastega in ne vzdolžnega tlorisa, kot je bolj običajno v današnjih tlorisih. »Drugačna kuhinja, ki poteka ob stranici vzdolž jedilnice in sedežne garniture, ter krožna zasnova tlorisa, s katero so se arhitekti izognili dolgemu zaprtemu hodniku, sta mi bili že v začetku projekta všeč,« pripomni Sanja Premrn.

»Običajno se najprej lotim funkcionalne zasnove in tako je bilo tudi tukaj,« nadaljuje. Z naročnikoma so hitro našli skupni jezik in posvojili idejo dolgega kuhinjskega otoka in shrambe pod stopniščem, skrite med vrati kuhinjskega volumna, odetega v črno barvan hrast.

Nadstropje je intimnejši del hiše, ki ga povezuje velika obojestransko osvetljena večnamenska avla nad stopniščem. Ob stopnišče je umeščena spalnica z garderobno sobo in kopalnica z zanimivo delitvijo v obliki črke T, na drugo stran, za potezo vgradnih omar z obilico shranjevalnega prostora, pa dve zrcaljeni otroški sobi.

Naročnika sta si v osnovi želela svetlih in preprostih prostorov. Osnovno paleto tako določa kombinacija naravnega hrasta in keramike v izgledu betona, kontrast pa vpeljujejo temni poudarki. Posebnost interierja in prepoznavna rdeča nit so rebraste obloge iz masivnih hrastovih letev, ki v kombinaciji z draperijo belih tekstilnih zaves poživljajo bivalni del pritličja, ponovijo pa se tudi v spalnici in predsobi. Vnašajo tudi element presenečenja: za letvicami v jedilnici sta skrita omara in mini bar, v spalnici pa so vanje neopazno umeščena vrata v garderobo.

Dnevni del pritličja karakterizira kamin s širokim podstavkom, ki nudi dodatno površino za sedenje nasproti globokega kavča, oblečenega v rebrasti žamet pastelno zelene barve.

»Med mojimi ljubšimi kosi tega interierja sta vsekakor dva obnovljena stola Rex,« izpostavi arhitektka. Iz oblikovalskega repertoarja Nika Kralja so izbrali tudi mizo za jedilnico, ker pa so željeni model umaknili iz proizvodnje, je kopijo s soglasjem imetnika avtorskih pravic po originalnih načrtih izdelal mizar. Posebna želja naročnikov so bili stoli iz ratana, na katere jedilnica še čaka, se pa nanje že navezuje izbira stropnih svetil Modena (Area-17) z mrežastim obodom, ki spominja na pletenine iz tropske vzpenjalke.

Tloris pritličja
Tloris nadstropja

 

Ime projekta: Hišalesce
Avtor projekta (notranja oprema): Sanja Premrn
Lokacija: Lesce

Leto izvedbe: 2023
Površina: 190 m²

Arhitektura: Špela Kokalj, Vladimir Mladenović in Miloš Velimirović

Pripravil: L. J.
Fotografije: Miha Bratina

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

Mailchimp brez napisa

Povezani članki