829A5C60-6BEF-4315-BF17-7DD1128AACD7
Kozolec na Unesco!

O hitrem izginjanju kozolcev iz slovenske kulturne krajine, njihovi končni usodi, ki vse prevečkrat vključuje peč na drva, in o nujnosti novih ukrepov in pobud za zaščito te izjemne dediščine smo že večkrat pisali.

Zato smo se z veseljem udeležili predstavitve pobude Kozolec na Unesco!, ki jo podpirata Slovenska matica in gibanje Kultura-natura Slovenije. Vpis kozolca na Unescov seznam kulturne dediščine bi olajšal prizadevanja za varovanje obstoječih kozolcev in povečal njihovo prepoznavnost.

V torek, 10. 4., je potekala v Slovenski matici predstavitev ponovno oživljene pobude (ki je v covidnem obdobju nekaj let mirovala).

Slavko Mežek, predsednik društva Kultura-natura Slovenije je uvodoma predstavil številna prizadevanja društva za osveščanje o edinstveni vrednosti kozolca. Med drugim so v Rutu nad Baško grapo leta 1996 obnovili dva kozolca z lokalno značilnimi zidanimi stebri. Vas Rut je tako postala središče gibanja Ohranimo slovenski kozolec. Domačina Ivan in Srečko Kemperle, ki sta imela ključno vlogo pri projektu, sta delila nekaj svojih spominov na prenovo.

Rut 1996, obnova Fanikinega »samca« – začetek gibanja Ohranimo slovenski kozolec

 

Dr. Borut Juvanec, upokojeni profesor na Fakulteti za arhitekturo in strokovnjak za vernakularno arhitekturo, je na kratko predstavil kozolec kot arhitekturo, različne lokalno značilne tipe in najzanimivejše tehnične rešitve. Poudarja veliko spretnost graditeljev, ki so z omejenimi materialnimi sredstvi ustvarili arhitekturo, ki je konstrukcijsko racionalna in skladna v razmerjih.

Predstavitvi je sledila živahna razprava udeležencev in občinstva, skozi katero so se izkristalizirali naslednji ključni koraki pobude. Oblikovala se bo delovna skupina, ki bo pripravila potrebno dokumentacijo za nominacijo za Unesco. K sodelovanju bodo povabljene relevantne organizacije in posamezniki iz Slovenije in zamejstva. Povabljene bodo tudi nekatere občine, ki se lahko pohvalijo z dobrimi praksami na področju varovanja kozolcev.

Podporo pobudi so izrazili tudi Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za kmetijstvo in Ministrstvo za gospodarstvo.

Društvo Kultura-natura Slovenije ima namen v Rutu v Baški grapi v sodelovanju z lastnico ob podpori lokalne skupnosti obnoviti Slovenčev stoh in v njem urediti informativno postavitev na temo kozolca, njegove tipologije in razširjenosti. Pobudo bodo promovirali tudi s pomočjo dogodkov in razstav, ki jih nameravajo organizirati po Sloveniji in v zamejstvu. 

V Slovenski matici pa si lahko do nadaljnjega ogledate tudi razstavo izjemno dovršenih maket različnih tipov kozolcev, ki jih je leta 1994 izdelal arhitekt Boran Hrelja.

 

Pripravil: Patrik Benedičič
Naslovna fotografija: Rut, Slovenčev stoh, obnova 2024/25

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

Mailchimp brez napisa

Povezani članki