sanja-premrn-foto-miha-bratina-IMGP5832-1200
Sanja Premrn: Stanovanje Brdnikova

V novozgrajeni večstanovanjski stavbi v Ljubljani so se dnevni prostori velikega stanovanja v predvideni zasnovi ozirali proti goram na severni strani stavbe, a lastnika – mlad par – sta si želela dati prednost soncu v središču svojega novega doma. Še pred gradnjo se je naročnica tako obrnila na arhitektko Sanjo Premrn z željo, da bi jima prilagodila tloris in oblikovala interier.

Arhitektka je tako veliko pozornosti posvetila tlorisni zasnovi, ki jo je načrtovala povsem na novo in jo v skladu z izhodiščno odločitvijo obrnila na glavo. To je ob že določeni poziciji vhoda sicer pomenilo tudi daljši hodnik, ki pa je osmišljen kot razstavni prostor za umetnine in spominke. Večina sob se odpira na prostrano teraso vzdolž celotne vzhodne fasade, ki zaradi velike površine ustvarja iluzijo pritličnega stanovanja.

Slog stanovanja izhaja iz jasno zastavljenih izhodišč naročnice. Med temi je bila denimo modra kuhinja z zlatimi detajli, ki je pomenila osnovo nadaljnjega tkanja povezane likovne podobe stanovanja. Svetla, a hladna barvna paleta in preprosti detajli v zloščen meščanski ambient vnašajo pridih severne Evrope.

Premišljeno vstavljeni vgradni kosi pohištva omogočajo optimalno izrabo bivalnih površin. Tudi ostala oprema je večinoma narejena po meri, izstopata pa restavrirani počivalnik in steklena klubska mizica v dnevni sobi. Ker naročnika nista nikjer našla tako minimalistično dovršene mizice, kot sta jo želela, jima jo je na koncu izdelal in ob vselitvi podaril prijatelj, ki se ukvarja s kovinarstvom.

Tudi sicer je projekt zaznamovala preciznost. »Tako natančne izvedbe, od mikrotopinga do pulta iz Dektona, praktično še nisem videla,« pravi arhitektka in pojasni, da je bila naročnica pri izvedbi zelo stroga in je budno spremljala vsak najmanjši detalj – pozornost, ki se je obrestovala.

Tloris stanovanja

Prvotni tloris

 

Ime projekta: Stanovanje Brdnikova
Avtor projekta: Sanja Premrn
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2020
Leto izvedbe: 2021

Površine: 120 m²

Pripravil: Luka Jerman
Fotograf: Miha Bratina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki