Nevidni most_render1_m
Scapelab: Nevidni most na Bledu

Arhitekti iz pisarne Scapelab so razmislek o slovenskem turističnem biseru, Blejskem jezeru, prevedli v duhovit idejni projekt nevidnega mostu.

 

Prepoznavna kulisa z jezera, otoka s cerkvico in gradu na vrhu klifa je blagovna znamka Bleda, ene najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Sloveniji. Prav zato so arhitekturne intervencije na tem območju za implementacijo izjemno težavne. Več stoletij je bil edini način, kako priti do Blejskega otoka, tradicionalno plovilo – pletna, ki še danes predstavlja stalen vir zaslužka za številne lokalne prebivalce. Kaj pa, če bi obstajal še kakšen način, so se vprašali arhitekti iz pisarne Scapelab? Kaj, če bi do otoka vodila pot, vendar bi bila dostopna le tistim, ki vedo, da obstaja? Pot, ki ne bi drastično posegla v lokalno okolje in ne bi spremenila znanega blejskega pejsaža?

Nevidni most je konceptualni projekt, zasnovan z blejskim mikro-okoljem v mislih. Pohodna ploskev mostu je za nekaj centimetrov potopljena pod gladino vode, ravno tako globoko, da je celotna konstrukcija praktično nevidna, vendar dovolj visoko, da lahko obiskovalci otoka po njej nemoteno stopajo. Če bi bilo mogoče do otoka priti peš, bi Bled nedvomno privabil še več obiskovalcev– ne samo zaradi lažjega dostopa temveč tudi zaradi domiselnosti projekta Nevidnega mostu. Na Bledu, kjer vsak dan znova oživijo zgodbe o vitezih, menihih in jezerskih pošastih, se zdi, da je skrivni prehod do otoka popolnoma na mestu.

 

Ime projekta: Nevidni most (idejni projekt)
Avtorji: Marko Studen, Matic Blatnik, Miha Brezavšček
Lokacija: Bled
Leto: 2010

Napisala: Ajda Bračič

Projekt je bil kot eden najzanimivejših arhitekturnih projektov zadnjih let, ki so povezani z vodo, izbran za objavo v publikaciji Living with Water, ki je izšla ob letošnjem slovenskem paviljonu na beneškem arhitekturnem bienalu.

Več na: www.livingwithwater.si

 

Living with water

Mailchimp brez napisa

Povezani članki