INTRO
Seminar Perović in Steklarna Hrastnik: Dih Vpih

Sodelovanje med študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo in steklarno Hrastnik 1860 je obrodilo likovno in konceptualno zanimive oblikovalske sadove, ki so te dni na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Steklopihaštvo je v Hrastniku prisotno že stoletja, Steklarna Hrastnik pa je podjetje z več kot 150-letno zgodovino. Danes večino njihovega proizvoda predstavlja namizno steklo za izvoz, zato se je vodstvo odločilo, da po mnogih letih delovanja ukine še zadnji pihaški oddelek pri nas. V času po zaključku delavnice, katere rezultat so stekleni oblikovalski izdelki, so v Hrastniku podrli že vse steklarske peči. Delavnica in razstava sta tako izkoristili še zadnji trenutek, da študentom in tudi širši javnosti predstavita to izjemno, a izumirajočo obrt.

Steklo je zanimiv oblikovalski material, ki so ga mentorji delavnice Vasa J. Perović, Jure Grohar in Anja Vidic izbrali zaradi specifičnih lastnosti, torej velike elastičnosti pri visoki temperaturi, ki omogoča različne oblikovalske tehnike. Želeli so se odmakniti od uveljavljenega oblikovalskega procesa in preizkusiti nove metode, ki bi bolje odgovarjale izbranemu materialu in pa tudi povezavi med tradicionalnimi pihaškimi tehnikami in sodobnim oblikovanjem. Večina oblikovalskih zasnov je tako nastala kar neposredno pred pečjo, ko so študentje spoznali material ter njegove lastnosti ter raziskovali možnosti za njegovo uporabo.

Delavnica prevprašuje odnos med unikatnim in serijskim, ročno in strojno izdelanim. Ko v obliko stekla lovi nekaj tako živega, kot je človeški dih, se tradicionalno pihano steklo preobrazi v fizičen odlitek nekega trenutka v času ter priča o svojem ustvarjalcu in okolju, v katerem je nastal. Študentje arhitekture so se spraševali o vrednosti tega dejstva, hkrati razmišljali o produktu manjšega merila, kot so ga vajeni, ter v sodelovanju s steklopihači izvedli dovršene oblikovalske objekte.

Maja Vardjan:
Teme razstavljenih izdelkov so »vsakdanje«: svetila, posode, namizni dekor in konceptualni predmeti, ki so nastali kot rezultat raziskovanja procesa in tehnologije pihanja. Bolj kot končni produkti – oblikovalski predmeti – so v ospredju zanimanja proces pihanja stekla, raziskovanje lastnosti stekla v različnih agregatnih stanjih, improvizacija pri izdelavi in raziskovanje »napake« kot oblikovalske teme.
Na razstavi je prikazan »fizični« rezultat delavnice kot »skulpturo« izdelkov, stekleni totem, ki simbolizira skupek naših raziskovalnih prizadevanj. Spremljata ga dve videoprojekciji, ki prikazujeta proces izvedbe in različne »trenutke« razstavljenih predmetov v interakciji z drugo materijo – svetlobo, barvo, paro, tekočino, življenjem …

Oblikovalski objekti so nastali v sklopu delavnice seminarja Perović na Fakulteti za arhitekturo, Univerze v Ljubljani, v sodelovanju s steklarno Hrastnik 1860, januarja 2018.

Avtorji: Vasa J. Perović, Jure Grohar, Anja Vidic
Kustosi: Vasa J. Perović, Anja Vidic, Jure Grohar
Oblikovanje razstave: 
Vasa J. Perović, Anja Vidic, Jure Grohar,
Žan Šabeder, Gregor Vidmar, Antonia Rubić
Udeleženci: 
Žan Šabeder, Manuela Zavec, Monika Rečnik, Antonia Rubić, Nikolaj Salaj, Gregor Siročić, Kaja Stopar, Gorana Trbić, Gregor Vidmar, Melani Peer,
Dan David Mravlje Natlačen
Uvodnik:
 Maja Vardjan
Video posneteki: 
Žan Šabeder, Gregor Vidmar, Gregor Siročić
Fotografije: 
Antonia Rubić, Lenart Megušar, Žan Šabeder

Napisala: Ajda Bračič

 

Podprite ustvarjanje vsebin Outsider z naročilom tiskane revije!

Celoletna naročnina

Mailchimp brez napisa

Povezani članki