MALALAN_Ljubljana_2020_interier_naslovna
Sinonim za izvrstnost: Ljubljana – Zagreb

Prenova dveh ambientov Draguljarne Malalan v Ljubljani in Zagrebu

LJUBLJANA
Arhitektura: BCR arhitektura
Leto izvedbe: 2020
Površina: 295 m2 (obe etaži)
Fotograf: Matevž Paternoster

Draguljarna Malalan je nedavno obeležila pomembno obletnico: sedemdeset let delovanja podjetja. Ljubljanska poslovalnica na Mestnem trgu 21 z gostoljubnim ambientom ostaja dobra znanka mestnih sprehajalcev, odslej pa v svoje prostore vabi tudi z večjimi izložbenimi okni, ki se odpirajo v javni prostor.

Bistveno vodilo pri urejanju nove poslovalnice je bila specifična izkušnja obiska in učinkovita predstavitev dragocenih predmetov. Prostor se fluidno pretaka med posameznimi programskimi sklopi, izmed katerih so nekateri intimnejši in namenjeni individualnemu svetovanju, drugi pa delujejo kot odprt prostor znotraj poslovalnice.  Prenova prostorov ni le preuredila, temveč jih je tudi bistveno povečala. Draguljarna je osvežila del zunanjosti, ki se odpira tako na Mestni trg kot tudi na sosednjo Krojaško ulico. Nova izložbena odprtina močno pripomore k zračnosti ambienta, jasno potezo pa v prostor vnašajo stopnice, po katerih se vzpnemo v zgornje nadstropje. Tam najdemo sedišča, namenjena različnim priložnostim in značajem sestankov, prostor pa zaokroža lesen bar z izbranimi okrepčili.

ZAGREB
Arhitektura: BCR arhitektura
Leto izvedbe: 2016
Površina: 250 m2
Fotograf: Matevž Paternoster

Poslovalnica v Zagrebu je zaživela pred približno štirimi leti. Domuje v eni najsodobnejših zgradb v središču mesta, na Evropskem trgu, ki predstavlja zanimiv kontrast ljubljanskemu staromeščanskemu ambientu. Na skoraj dvesto petdesetih kvadratnih metrih površine je tu prostora dovolj za predstavitev posameznih znamk v njim namenjenih mikroambientih, ki vključujejo elemente celostnih podob teh znamk. Nevtralna  in brezčasna zasnova preostale poslovalnice pa predstavlja ozadje, ki vse niti poveže v koherentno prostorsko izjavo. Pri ločevanju posameznih prostorskih sklopov sodelujejo izbrana skulpturalna stropna svetila, ki s svojo obliko spominjajo na kristalno strukturo. Materialnost prenovljene poslovalnice zaznamujeta les in kamen, številni stekleni elementi pa  prepuščajo dnevno svetlobo v globino prostora.

Podprite Outsider z naročnino!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki