Hybrid_house_6
Sketch Design Studio: Hibridna hiša

Sketch Design Studio je indijski arhitekturni biro, ki se osredotoča na gradnjo z naravnimi materiali (kot so ilovica, apno, bambus in drugi). Njihov največji projekt do sedaj na tem področju je počitniška vila v bližini mesta Alwar v indijski zvezni državi Radžastan.

Naročnika večino časa živita v Singapurju, v domačem kraju pa sta si želela hišo, ki bi jima omogočala več časa preživeti z družino ter gostiti sorodnike in prijatelje. Zakonca že od mladih let veliko potujeta na indijski jug, v Tamil Nandu in Keralo. Želela sta, da bi tudi njuna počitniška vila vključevala nekatere motive, ki jih občudujeta v arhitekturi južnih indijskih držav, na primer verande in polodprte prostore.

Arhitekti so raziskovali, kako arhitekturne motive vročega indijskega juga prilagoditi materialnim virom v Radžastanu ter drugačnemu podnebju in topografiji, pri tem pa v največji možni meri uporabiti tradicionalne gradbene tehnike. Srečanje dveh različnih arhitekturnih tradicij je dalo projektu tudi ime – Hibridna hiša. Kot je značilno za Keralo, so zidovi zgrajeni iz zbite zemlje, lokalna radžastanska ilovica pa jim daje svojevrsten rožnat odtenek.

Stavba ima preprost tloris v obliki črke U. Prostori so razporejeni okoli polodprtega, na zahod obrnjenega dvorišča, od koder se je mogoče po konzolnih stopnicah povzpeti na strešno teraso z lepim razgledom na okoliško gorsko pokrajino.

Dvorišče je povezano z osrednjim bivalnim prostorom, ki je zasnovan z mislijo na večje družbe in prirejanje zabav. Kuhinja je majhna, saj večino obrokov kuhar pripravlja v ločeni stavbi. Okoli dnevnega prostora so nanizane tri spalnice s pripadajočimi kopalnicami. Južni del stavbe obkroža veranda, ki jo podpirajo masivni stebri iz lokalnega peščenjaka. Veranda ščiti obodne stene stavbe pred soncem in pomaga, da notranjost tudi v poletni vročini ostane hladna.

Stavbo obdaja ekološki zelenjavni vrt, opremljena pa je z umetninami in oblikovalskim pohištvom, ki sta ga naročnika zbrala na svojih potovanjih po več kot 70 državah.

Ime projekta: Hybrid House
Avtor projekta: Sketch Design Studio
Investitor: zasebni
Lokacija: Alwar, Radžastan, Indija

Projektanti: Shipra Singhania, Gargi Thakur, Mohit Ganda
Gradbene konstrukcije: 3D Construction
Konstrukcije iz zbite zemlje: Design Undo


Vir: dezeen.com
Foto: Purnesh Dev
Pripravil: P.B.

 

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki