Maroltova-foto_anaskobe (3)
Studio AINO: Stanovanje 185h

Mlada, rastoča družina je zelo dinamična skupnost, v kateri se potrebe in pričakovanja do življenjskega prostora skozi čas zelo spreminjajo. V nekem trenutku nepogrešljiva previjalna miza lahko čez pol leta postane odlagališče za vse mogoče predmete, ki jih pred kobacajočim raziskovalcem umikamo na manj dostopne višine.

Pri prenovi stanovanja za tako družino v večstanovanjski hiši v Ljubljani sta Urša Križman in Luka Fabjan iz Studia Aino zato veliko pozornosti namenila razmisleku o različnih načinih uporabe prostora, z željo omogočiti družini, da razvije svoj lasten način bivanja.

Pri oblikovanju notranje opreme se jima je tako zastavilo vprašanje, ki po njunih besedah na samosvoj način raziskuje odnos med arhitekturo in človekom: kdaj je omara nizka in kdaj (pre)visoka? V iskanju prostorske ravnine, ki je ravno »nekje vmes«, ki ne daje občutka, da je nekaj veliko ali majhno, sta prišla do višine 185 cm, ki se kot rdeča nit pojavlja na več mestih v stanovanju in ki je projektu tudi dala ime.

Tovrstna pozornost do detajlov je opazna značilnost studia Aino. Po mnenju obeh arhitektov je naloga detajlov, da uporabnika vodijo skozi prostor in mu pripovedujejo zgodbo o prostoru, naravi in izročilu. Pri detajlih se še najbolj očitno pokažejo lastnosti in tehnične zakonitosti uporabljenih materialov: topla taktilnost masivnega lesa, groba trdnost betona, hladna čvrstost jeklenih nosilcev. Osnovo barvne in materialne palete v prostoru tvori kombinacija naravne teksture lesa ter beline sten in pohištvenih elementov, osrednji kontrapunkt pa uvaja stena iz brušenega teraca v dnevni sobi. Isti material se ponovi v tlaku kuhinje, celoto pa mehčajo tekstilni elementi v pastelnih tonih.

Pozornost pritegnejo zavese, ki namesto vrat delijo prostore. Tovrstno mehko razmejevanje izhaja iz odločitve avtorjev, da razvoj stanovanja razdelita na več časovnih faz: prva je zasnovana z mislijo na čim večjo fleksibilnost in povezanost prostora, kar nudi številne možnosti za igro otrok in skupno življenje družine. Čez nekaj let bo mogoče prostore bolj jasno ločiti, kar bodo cenili tako odraščajoči otroci kot starši. Tudi nadaljnje faze študije so že izdelane, razlagata arhitekta, vendar z naročniki dopuščajo možnost, da bodo želje v prihodnosti drugačne. Primerne rešitve bodo takrat iskali v na novo zarisanih okvirih.

 

Ime projekta: 185h
Avtor projekta: Urša Križman in Luka Fabjan, Studio Aino
Investitor: zasebni
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2022

Površine skupaj: 75 m²

Notranja oprema: Mizarstvo Jerančič s.p.


Foto: Ana Skobe
Napisal: Patrik Benedičič

Prvič objavljeno poleti 2023 v Outsider #34: Ogrožena dediščina.

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

Mailchimp brez napisa

Povezani članki