mud-house-sketch-design-studio_dezeen_2364_col_17-1704x2040
Sketch Design Studio: Hiša brez cementa

Baori so vodnjaki, ki omogočajo neposreden dostop do vodnega vira pod zemljo. Široko izkopana jama, obdana s kamnitimi opornimi zidovi in značilnimi simetričnimi stopnišči, je poleg dostopa do vode nekoč služila tudi kot prostor druženja, molitve in predvsem prostor umika pred vročino na površju. Najštevilnejši so v regiji Rajasthan v Indiji.

V tej regiji je nastala hiša, ki se zgleduje prav po teh vodnjakih. Zasnovali so jo lokalni arhitekti iz biroja Sketch Design Studio: »Poskušali smo se osredotočiti na lokalne materiale in tehnike gradnje, ki se tu uprabljajo že več sto let. Tako smo se veliko pogovarjali s starejšimi zidarji in raziskovali tradicionalne lokalne obrti.«

Raziskava je studio pričakovano pripeljala do zbite zemlje. Za zidove so jo izkopali na sami lokaciji in jo zmešali z apnenčevim peskom in semeni grškega sena (sabljasti triplat), kot naravni odganjalec mrčesa pa so dodali še sladkorni trs in široko uporabljano zdravilno indijsko melijo (nim). »Pazili smo, da nismo uporabili nič cementa. Kot malto v kamnitem zidu smo uporabili tradicionalno bagro,« razložijo arhitekti. Gre za ostanek apnenca iz apnenic (peči za žganje apna). Notranji omet je napravljen iz apnenca in drobljene opeke.

Hiši so nadeli štirikapno slamnato streho, ki v notranjosti ustvarja dvovišinski osrednji prostor.  Temu sta diagonalno dodana še dva kubusa. Njuni ravni strehi, na kateri se dostopa preko vogalnih stopnišč, služita tudi kot terasi z razgledom na pokrajino.

 

»Trudimo se, da bi z izbiro materialov in njihovo uporabo arhitekturo približali Zemlji,« zaključijo arhitekti.

 

Ime projekta: Mud Kothi
Avtor projekta: Sketch Design Studio
Investitor: zasebni
Lokacija: Rajasthan, Indija
Leto izvedbe: 2021

Napisal: Gašper Fabijan
Fotograf: Jeevan Jyot

Mailchimp brez napisa

Povezani članki