MGLC_naslovna
SKRITI VRT: Prostor v šablonskem tisku, grafična delavnica ob razstavi Zmaga Jeraja

Prihajajoči konec tedna, v soboto, bo v Mednarodnem grafičnem likovnem centru na sporedu grafična delavnica od razstavi Zmaga Jeraja z naslovom SKRITI VRT: Prostor v šablonskem tisku. Delavnici bo v nedeljo sledil koncert iz cikla AnimotMUZIK, ki bo ob 5.08 zjutraj zazvenel v Plečnikovem avditoriju.  

Tekom razstave, ki bo v gradu Tivoli na ogled do 16. junija, se bo odvilo več dogodkov, kjer bomo preko Jerarjevih del razmišljali o temah materializiranih v avtorjevih slikah, grafikah in fotografijah.

Vljudno vabljeni.

SKRITI VRT: Prostor v šablonskem tisku, grafična delavnica ob razstavi Zmaga Jeraja

  1. maj 2024, 10.00–15.00

MGLC Grad Tivoli

Udeležba z vstopnico razstave

Na razstavi Zmaga Jeraja se kot motiv pogosto pojavljajo zamejitve, pregrade in ograde. Porajajo se številna vprašanja o naši umeščenosti v prostor. Kje smo; »tu« ali »tam«, na tej ali na drugi strani hiše, zidu, ograje …?

Na delavnici raziskujemo temo delitve in omejitev ter razmišljamo o vidnem in nevidnem svetu. Delavnica temelji na šablonskem tisku, naša šablona pa bo vse, kar si lahko zamislimo pod pojmom prostor.

Vodi Katarina Marov, umetnica in grafičarka.

Delavnica je primerna za vse obiskovalce razstave, tudi družine in starejše otroke.

Čas udeležbe na delavnici lahko udeleženci po želji prilagodijo svojemu ustvarjalnemu zanosu.

Predznanje in predhodne prijave niso potrebni.

AnimotMUZIK

Medvrstni koncertni cikel

  1. maj 2024, 5.08 (zjutraj)

MGLC Plečnikov avditorij
Vstop prost, obvezna prijava: pretix.eu/cona/animotmuzik2024/

AnimotMUZIK je koncertni cikel, ki se odvija v parkih in vrtovih širom Slovenije. Povabljene glasbenice in glasbeniki nastopajo v naravnih okoljih, katerih zvok nečloveških živali postane partitura ali inspiracija za njihovo ustvarjanje. Cikel sloni na prevpraševanju uveljavljenih načinov glasbenega izražanja, publiko pa vabi k čuječnemu poslušanju. S poudarkom na poglobljenem doživljanju zvočnih pokrajin širi zavedanje o pomenu narave za človeško kulturo ter poudarja njen vpliv na umetniško ustvarjanje. Naslavlja vključujočo, sočutno in zvočno bogato možno prihodnost, kjer pojem glasbe ni omejen v okvire antropocenega razmišljanja. Ekološki koncertni cikel se prične vsako leto pomladi, z začetkom na prvo nedeljo v maju, in obeležuje Mednarodni dan poslušanja zore.

Skupni koncert ptic in glasbenih ustvarjalcev Eduarda Raona, Teje Vidmar in a l l j e [Alja Petric]  bo pospremil performans Ane Čavić: Nit brez konca, IV. dejanje (Zora).

 Nit brez konca, IV. dejanje (Zora) je najnovejši del v nenehno razvijajočem se in potencialno neskončnem ciklu pripovedovanja vizualnih performansov Ane Čavić Nit brez konca, v katerem se mitopoetična zgodba o ustvarjanju ženske in antropomorfne lisice razpleta kot nit brez konca … Umetnica bo vodila občinstvo skozi več epizod zgodbe – posebej prilagojene za ta dogodek z naslovom Zora – s pomočjo nabora dovršeno okrašenih pahljač, hkrati pa pripovedovala in prikazovala zgodbo v »jeziku pahljač«. S subtilnimi kretnjami in obrazno mimiko, poleg govorjene poezije, želi performans oživeti zgodovinski jezik pahljač za sodobno občinstvo, hkrati pa jih potopiti v analogno avdiovizualno izkušnjo pripovedovanja zgodb.

 

Sodelujoče avtorice in avtorji

Eduardo Raon je portugalski klasično izobražen harfist, skladatelj in oblikovalec zvoka, ki živi v Ljubljani. Ob mednarodnem udejstvovanju deluje tudi v Sloveniji. Ustvarja sodobno in improvizirano glasbo in se pri tem igra s kalajdoskopom etno, noise, pop, retro, rock, ambient in elektronske glasbe.

Žiga Jenko je od malega je zaljubljen v glasbo, brez žanrskih omejitev. Samouk in raziskovalec zvočnega obrobja.

a l l j a [Alja Petric] kot pevka, pedagoginja in vsestranska raziskovalka posveča svoje življenje raziskovanju glasbene umetnosti, vodenju individualnih in skupinskih zvokovno-vokalnih delavnic ter terapevtskem delu z zvokom. Navdih za umetniško ustvarjanje išče v zvočnih krajinah narave in vsakodnevnem urbanem življenju prestolnice.

Ana Čavić je vizualna umetnica, performerka, pesnica in akademska raziskovalka »performansnega založništva«, v katerem se založništvo odvija na odru in ne na strani. Njena interdisciplinarna praksa združuje vizualne in uprizoritvene umetnosti ter deluje na različnih medijih in področjih, vključno z umetnostjo, literaturo in gledališčem.

 

Kolofon koncertnega cikla

Umetnice_ki v koncertnem ciklu: ptice (velike sinice, plavčki, kosi, brglezi, šmarnici, črnoglavke, vrabci, ščinkavci), Eduardo Raon (harfa), Tea Vidmar (vokal), Žiga Jenko (vokal),

Jure Boršič (klarinet, saksofon), a l l j a [Alja Petric] (vokal)

Izbor umetnic_kov: Brane Zorman

Organizacija: Irena Pivka, Urška Savič

Odnosi z javnostmi, video in fotografija: Matej Tomažin

Produkcija: Cona, zavod za procesiranje sodobne umetnosti, 2024
Partnerji projekta:
MGLC (koproducent dogodka v MGLC Plečnikov avditorij), Krater, Loški muzej Škofja Loka in Arboretum Volčji Potok

Zahvala Gledališču Ane Monro za ponujen prostor za vaje za pripravo projekta.

 

Razstava Zmaga Jeraja bo na ogled v gradu Tivoli do 16. junija. Za več dogodkov vezanih na razstavo vabljeni k spremljanju Outsiderjeve spletne strani.

 

 

 

Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Slovenija in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Mailchimp brez napisa

Povezani članki