01_slosign_foto_MarkoKlemen_podezju (5)
SLOSIGN

Razstava sodobnega slovenskega oblikovanja

Projekt študentov in učiteljev slovenščine vsak povezuje z jezikom, ki se ga učijo. Vendar pa na Inštitutu za prevajalstvo in Inštitutu za slavistiko na graški univerzi Karla in Franca učenje slovenščine ni le slovnica. Močno je prepleteno z ljubeznijo do krajev, iz katerih jezik izvira, z učenjem o tamkajšnji tradiciji, kulturi, in kot je bilo lahko videti, ohranjanju le-te.

Slosign je razstava. Slosign je znak, opozorilo, klic, je razpoznavnost slovenskega jezika ter mladih slovenskih oblikovalcev, ki enako kot študentje z učenjem jezika skrbijo za nadaljevanje tradicije, ki v oblikovanju kot komunikaciji s svetom uporabljajo oblike, načine in material, ki so značilni za področje Slovenije.

Preko predstavitve študentov, nad katerimi so vestno bedeli njihovi mentorji Matej Klemen, Kasilda Bedenk, Helga Benigni-Cokan in Tatjana Koren, se je predstavilo devet sodobnih slovenskih oblikovalcev s svojimi izdelki. Za grafično podobo je poskrbel Marko Klemen Podežju, ki je oblikoval postavitev razstave, plakat in katalog ob razstavi.

Predstavljeni so: Darilo slovenske arhitekture, ki je rezultat sodelovanja Centra arhitekture Slovenije in študentov Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, ki so ob 130. obletnici rojstva arhitekta Vurnika oblikovali drobne predmete in spominke.

Pleksimanija, ki združuje tradicijo z inovativnostjo ter jo izraža v sodobnem nakitu iz pleksi stekla. Oblikovalca Vanja in Mito Mihelič sta skupaj z Vanjo Šerc pred leti ustanovila znamko Pleksimanija, pod katero oblikujeta še danes.

Trigore, dvojec oblikovalk Jasmine Padar in Brine Srebre, ki izdelujeta izdelke z motivi slovenskih gora in pohodništva.

Draž in Alpina, Urška in Tomaž Draž, sta v sodelovanju z Alpino ustvarila športno obutev, ki zasleduje tradicionalne pletilne tehnike in jih združuje s sodobnim oblikovanjem.

Cvetnoetno je pohištvena kolekcija modne oblikovalke Almire Sadar in arhitektke Špele Leskovic, ki interpretira tradicionalno slovensko pohištvo z novimi funkcionalnimi rešitvami in tekstilijami.

Razstava Slosign bo od 22. 6. do 15. 7. na ogled tudi v Pavlovi hiši v Potrni/Laafeld na južnem avstrijskem Štajerskem.

 

Priravila: Špela Leskovic

Foto: Marko Klemen

 

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki