bevk perovic arhitekti  polje2  ljubljana slo
SOCIALNA IN ODPRTA, NE SAMO PRIJETNA IN EKOLOŠKA!

VRTEC MIŠKOLIN, ENOTA ZAJČJA DOBRAVA 2, LJUBLJANA

Koncept
Dvooddelčni vrtec stoji v zelenici ob robu nove stanovanjske soseske. Intenzivna pozidanost okolice je narekovala zasnovo zaprtega atrijskega modela stavbe z osvetlitvijo od zgoraj. Zaradi omejenega prostora je vrtec zasnovan racionalno, hodnik je hkrati skupni večnamenski prostor, igralnici se odpirata v atrij, preostali prostori so osvetljeni zenitalno. Fasada objekta je izvedena v vidnem betonu, z leseno obdelavo atrijev in s serijo svetlobnikov na strehi, ki v mraku postanejo svetlobna telesa – znaki vrtca.

1

bevk perovic arhitekti polje2 ljubljana slo

bevk perovic arhitekti polje2 ljubljana slo

2

Kakšna je idealna šola/vrtec in v čem se vaš objekt tej idealni šoli/vrtcu približa?
Vrtec in pozneje šola sta eden prvih srečanj otroka z arhitekturo, in zato v tem smislu zelo pomembna. Nista samo objekta, v katera otrok hodi, temveč sta okolje, kjer se razvija ter oblikuje svoj odnos do prostora in svojih vrstnikov. Idealnega vrtca oziroma šole seveda ni, imamo pa lahko ideale (in ne samo standarde), h katerim kot družba stremimo. In to bi morali biti: arhitektura, ki je najprej socialna in odprta, in ne samo, na primer, prijetna in ekološka, kot se danes pričakuje – torej arhitektura, ki spodbuja razvoj individuuma posameznega otroka, kot tudi razvoj otrokovega širšega socialnega sveta. V tem smislu smo videli tudi projekt vrtca Miškolin. To je vrtec, ki je organiziran enostavno, lahek za uporabo, kjer je vsak prostor jasen in berljiv, z jasno arhitekturno in prostorsko kvaliteto. Projektirana oprema ni nabrana od vsepovsod, temveč projektirana in izbrana skladno z osnovnim arhitekturnim konceptom.

Katero novost bi uvedli kot nov standard za prihodnje projektiranje vrtcev/šol?
Predvsem bi uvedli obvezni natečaj za izdelavo projektov vrtcev in šol; za prenove in novogradnje. Natečaji so seveda priložnosti, da se v konkurenci idej pridobi najboljše. S tem se spodbuja aktivni razvoj vrtcev in šol ter seveda posledično usposablja generacije arhitektov.

Untitled-1

Avtorji: Bevk Perović arhitekti, d. o. o. (Matija Bevk, Vasa J. Perović, Davorin Počivašek, Jure Kozin, Josef Kalčik)
Lokacija: Ljubljana Polje
Naročnik : Mestna občina Ljubljana, Javni stanovanjski sklad MOL
Leto projektiranja/leto izgradnje: 2010/2012
Velikost objekta neto: 297 m2
Zunanje površine za igro/učenje/gibanje na prostem: 2 atrija po 45 m2, otroško igrišče ob stanovanjski soseski
Vrednost investicije: ni znana
Fotograf: Miran Kambič

 

Podprite nastajanje spletne strani in  tiskane edicije Outsider – naročite se na revijo ali kupite svoj izvod na enem izmed 405 prodajnih mest po Sloveniji!

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki