Dom kulture Kamnik so v petdesetih letih zgradili delavci bližnje smodnišnice; v njem sta bili kinodvorana in restavracija. Od takrat se je njegova namembnost spremenila: danes je kulturni dom in s tem pomembno kamniško vozlišče, stavba pa je postala kolaž prostorov za različne kulturne dejavnosti. Enega izmed teh prostorov so dobili v roke člani biroja Štajn arhitekti.

Želja investitorjev je bila, da bi bil novi ambient kar se da multifunkcionalen in prilagodljiv. Zato so arhitekti prostor razdelili na štiri dele – bar, dva osrednja dela z mizami in oder. Ločitev je izvedena z zavesami, tako da se prostor zlahka prilagaja različnim scenarijem, od predstav do večerij. Obstoječe niše v zidu so izkoristili za vgradno pohištvo, med drugim za omaro za stole, tako da je spreminjanje ureditve uporabniku nadvse prijazno.

Estetika interierja je lokaciji primerno elegantna. Žametne zavese izhajajo iz gledališča in s tem služijo kot opomin, da nismo v kavarni, temveč v kulturnem domu. Uporabljene barve (odtenki sive, črna in modri poudarki) se navezujejo na obstoječe materiale, uporabljene v objektu.

Vzorec na barskem pultu pa izhaja iz talnih ploščic (ki so jih zaradi dotrajanosti morali odstraniti), s čimer se ohranja spomin na spreminjajočo se zgodovino prostora.

Posamezne prostore Doma kulture Kamnik prenavljajo samostojno, brez skupne vizije. Kljub pomembnosti stavbe se o celostni prenovi ne govori. Minimalistični pristop Štajn arhitektov k prenovi tega prostora je zato najbolj racionalna izbira, hkrati pa bi lahko projekt služil kot nastavek in vzor za nadaljnjo ureditev ustanove.

  

Piše: Gaja Golob

Ime projekta: Klub Kino dom

Avtor projekta: Štajn arhitekti (Maruša Debevec, u. d. i. a., Sinan Mihelčič, u. d. i. a.)

Investitor: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

Fotografije: Štajn arhitekti

Lokacija: Kamnik, Dom kulture Kamnik

Leto načrtovanja: 2017

Leto izvedbe: 2018

Površina: 115 m2

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja