1991-VRlab-5
Studio 1991: Laboratorij navidezne resničnosti

Studio 1991 je manj kot leto dni star arhitekturni biro, ki ga sestavljajo trije mladi arhitekti: Anže Briški, Nuša Gruden in David Žalec. Eden izmed njihovih prvih realiziranih projektov je kot na kožo pisan mlajši generaciji. Gre za laboratorij navidezne resničnosti v Tehnološkem parku v Ljubljani, ki predstavlja novo tipologijo in s tem nov izziv za arhitekte.
»VR lab je prostor, ki s svojo tehnično opremljenostjo entuziastom omogoča spoznavanje, razvijanje in testiranje njihovih projektov v polju navidezne ali obogatene resničnosti. Prostorske zahteve so vezane predvsem na omejitve opreme za navidezno resničnost, kot na primer največja velikost igralnega polja, pozicija senzorjev gibanja in nemotena sočasna uporaba različnih igralnih polj.«


Arhitekti so bili pri projektu zaradi omejenih sredstev pogosto soočeni s sklepanjem kompromisov, ki pa so jih obrnili v prid željeni estetiki. S slednjo so želeli obiskovalcu že ob vstopu sporočiti namen prostora in v ospredje postaviti tehnologijo. Tako so obdržali obstoječo talno oblogo in nanjo dodali le nalepke, ki obiskovalca kot v video igri informirajo in peljejo po prostoru. Tloris nepravilne oblike so vizualno povezali v celoto tako, da so pobarvali stebre nosilne konstrukcije.
Spuščen strop so cenovno ugodno izvedli kar z armaturno mrežo. Rešitev se je izkazala za izredno uporabno – po njej so speljali celotno kablovje, viseče vtičnice in druge tehnične napeljave, vključno z osvetlitvijo.

Svetloba je zasnovana kot odsev talnega vzorca in na ta način pripomore k vizualni organizaciji prostora. Razkrita napeljava na armaturi pa nadaljuje futuristično estetiko laboratorija.

Umik tehnologije na strop in stene ter minimalna opremljenost projektu doprineseta glavno prednost – prilagodljivost. Naročnikova želja je namreč bila, da se uporabnost laboratorija razširi, zato je bila primarna naloga arhitektov omogočanje izvajanja različnih scenarijev. Z umestitvijo nujne opreme ob stene so ustvarili prostor, ki se lahko v nekaj minutah preuredi v prizorišče dogodka ali majhno kino dvorano. Prilagodljivost pa ni le lastnost tega projekta temveč tudi način soočanja Studia 1991 s situacijo na arhitekturnem trgu.
»Trenutna situacija v stroki nas spodbuja, da iščemo nove načine sodelovanja in udejstvovanja v arhitekturi. Verjamemo tudi, da dobro opravljeno delo odpre mnogo vrat, zato se pri vsakem še tako majhnem projektu maksimalno potrudimo.«

Ime projekta: Laboratorij navidezne resničnosti – VR LAB
Avtor projekta: Studio 1991; Anže Briški, Nuša Gruden, David Žalec
Investitor: Tehnološki park Ljubljana d.o.o.
Fotograf: David Žalec
Lokacija: Ljubljana

Leto izvedbe: marec 2019
Površina: 95,7 m2

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: OIO STUDIO, projektiranje in inženiring, d.o.o.

Notranja oprema:
Mizarska dela: Mizarstvo Pangerc Anton s.p.
Napisala: Gaja Golob

Mailchimp brez napisa

Povezani članki