Razširitev bivalnih prostorov stanovanjske hiše na Lokvah je naročnik zaupal studiu Abiro.

Kaj storiti, ko obstoječa stanovanjska gradnja ne zadostuje več potrebam in željam uporabnikov? Dozidati, prezidati, prizidati ali porušiti in začeti znova? Prizidki v arhitekturni stroki niso najbolj cenjeni, saj pogosto nepremišljeno posegajo v obstoječo arhitekturo in kalijo jasnost koncepta, ki ga je v osnovni stavbi želel izpeljati prvi arhitekt. S tem seveda mislimo na prizidke, ki jih na obstoječ objekt dodajajo samograditelji, ali pa na tiste, ki dotedanjo ureditev stavbe enostavno ignorirajo. Vendar ni treba, da je tako. V studio Abiro so se, soočeni z željo naročnika po razširitvi bivalnih prostorov na območje terase, potrudili upoštevati že prisoten oblikovni jezik stavbe, pa hkrati vendarle dodati ščepec svojega.

Majhen poseg, ki je na prvi pogled videti enostavno, je na risalnih mizah Abiroja dobil krila. Zasteklitev terase je postala več kot zgolj to. Strešna konstrukcija si za referenco jemlje vseprisotno dvokapnico, a njeno obliko potencira in se dramatično vzpenja nad novi prostor. Vsa hiša tako dobi novo orientacijo, ki ji je prej umanjkala: izpod novega “premca” pogled nemoteno pluje v smer bližnjih pašnikov, jezerca in Krške doline.

Dvojna koža novega prostora – stavbno pohištvo proti obstoječi notranjosti in navzven, proti okolici – zaprto teraso vzpostavljata kot pravi vmesni prostor, ki ni ne znotraj in ne zunaj stavbe. Drsna vrata in paneli pa omogočajo odpiranje in zapiranje na nešteto načinov, ki odgovarjajo neskončnim možnostim uporabe razširjene jedilnice.

Studio Abiro:

Drobna arhitekturna intervencija na obstoječi leseni stanovanjski hiši iz masivnih brun je nastala na podlagi želje naročnika, da jedilnico, ki se je do sedaj stiskala v skupnem prostoru s kuhinjo, preseli na odprto vogalno teraso z JZ orientacijo. Projekta smo se lotili študijsko, iskali smo obliko, ki je po eni strani kontekstualna do dvokapnice, po drugi pa s strmim oblikovanjem strehe omogoča, da se osvetlitev obstoječih prostorov ne poslabša.

 

 

Ime projekta: Paviljon na Lokvah
Investitor: zasebni
Arhitektura: studio abiro (Matej Blenkuš, Katja Cimperman, Anja Cvetrežnik, David Klobčar)

Fotograf: Miran Kambič
Lokacija: Lokve Brestanica
Leto načrtovanja: 2017
Leto izvedbe: 2017
Površina posega (m2): 21m2
Gradbene konstrukcije: Inženiring Biro Armatura (Uroš Žvan)

Izvajalci:
Lesena strešna konstrukcija: Krovstvo TRŠINAR Kostanjevica na Krki
Notranje lesne obloge: Mizarstvo Medved
Steklena ograja: Alufinal Krško
stavbno pohištvo: Lesko Žiri

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja