Aino_foto-69
Studio Aino: Stanovanje na 31 kvadratih

Mlada arhitekta Urša Križman in Luka Fabjan iz Studia Aino sta majceno stanovanje oblikovala kot odprt in fleksibilen prostor, ki presega omejitve svoje velikosti tako oblikovno kot funkcionalno.

Majhna površina klasičnega enosobnega stanovanja iz 70. let prejšnjega stoletja je bila pred prenovo še dodatno razdrobljena na posamezne prostore, da bi na kvadraturi 31m2 lahko dobili kuhinjo, spalnico in hodnik. Arhitekta sta se odločila predelno steno odstraniti in bivalni prostor združiti v eno samo odprto površino, ki se prilagaja trenutni uporabi. Prostor je tako jedilnica, kadar imajo prebivalci večerjo za goste; lahko je spalnica, lahko dnevna soba – vendar ne vse hkrati. Glavni element preobrazbe je zavesa, ki prostor po potrebi spremeni in prilagodi za to ali ono namembnost.

Kot pravita arhitekta: »Morda pa stanovanje ne potrebuje zavetja samostojne sobe in se prava svoboda skriva v skupnem odprtem prostoru. Tako nismo več omejeni z malimi prostori, ki se izdajajo za dnevno sobo, jedilnico, kuhinjo ipd. Stanovanje tako postane prostor z eno samo namembnostjo in se po potrebi spreminja. Lahko je jedilnica, če želimo gostiti večje število ljudi, lahko je dnevna soba za deževne popoldneve, lahko je spalnica, lahko pa tudi otroško igrišče!«

Studio Aino svojo filozofijo temelji na resnici materiala. Urša Križman oblikuje uporabno keramiko in svetila, Luka se ukvarja z lesom, oba obožujeta naravne materiale. Takole sta ubesedila svoje misli o arhitekturi: »Najlepši del arhitekture je resnica o kvalitetni arhitekturi. Resnica je nekaj, kar ves čas raziskuješ, iščeš, preverjaš, dvomiš, na novo pišeš in spet iščeš. Vedno znova se pojavlja vprašanje, kje predmet dobi obliko. Če oblika nastane sama po sebi, potem navadno v sebi ne nosi tiste resnice, ki jo omenjamo. Oblika ima izvor, ima nekaj, iz česar črpa. 

Resnica studia AINO je material. Material je tisti, ki narekuje obliko, saj s svojimi značilnostmi pogojuje uporabo. Najbolje so to poznali stari obrtniki, ki jih je danes že zelo težko najti. Posamezna obrt je svoj material poznala do zadnje podrobnosti. Ročno delo je namreč pogojevalo tehten razmislek, kako se posamezen produkt izdela. Tudi orodja, ki jih je bilo treba izdelati, so bila zelo dobro zasnovana, čeprav so bila na prvi pogled morda videti čisto preprosta. Obrt je torej tista zakladnica znanja, ki nam je v izjemno inspiracijo in podporo.«

Morda bi kdo, tako kot jaz, sprva zmotno pomislil da je ime Studia Aino poklon Aino Aalto, ženi finskega arhitekta Alvarja Aalta, ki je bila tudi sama izjemna oblikovalka. Vendar je ime še bolj povedno: gre namreč za krajšavo naziva Arhitektura IN Oblikovanje, ki dobro povzame način dela studia. Obrt globoko spoštujeta in se iz nje učita. Za stanovanje 31m2 sta izdelala luči in mize, vsak v svojem materialu, ki narekuje zakonitosti oblike in uporabnosti. Z majhnimi detajli in veliko ljubezni je Stanovanje 31m2 čisti oblikovalski presežek in estetski užitek.

 

Projektanti: Urša Križman, Luka Fabjan

Leto izvedbe: 2019

Velikost objekta: 31 m2

Investitor: Zasebni

Fotografije: Studio Aino

Glavni izvajalec: Harco d.o.o.

Teracerstvo: Teracerstvo Belec Branko

Notranja oprema: Mizarstvo Jerančič, Klemen Ebner – Ebimont d.o.o., Starman d.o.o.

Oprema: Gramat Gril d.o.o., Ideo d.o.o.,

Svetila: Urša Križman, Sense of design

Piše: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki