Hiša za štiričlansko družino z dvema štirinožnima prijateljema v Radomljah se je s pomočjo arhitektov iz studia.a+v razširila in odprla proti okoliški naravi.

Dva otroka, dva odrasla in dva psa – ni čudnega, da je hiša v Radomljah že nekaj časa pokala po šivih. Kljub travniku v neposredni bližini je bila obstoječa stavba relativno introvertirana in družina si je želela več časa preživljati zunaj ter hkrati zagotoviti poglede na okolico tudi iz notranjosti. V studio.a+v so tloris bivalnih prostorov v pritličju objekta temeljito reorganizirali, odločili pa so se tudi za povečanje površine z gradnjo prizidka. Ta se ne trudi posnemati obstoječe stavbe, temveč se od nje oblikovno zavestno odmika.

 

“S svojstvenimi dodatki so naročniki dodali nepogrešljiv delež pri prenovi objekta, ki je sedaj res samo njihov. Predvsem je zanimiv pogled na stopnišče, kjer te na steni pozdravi medved in v pisarni rogovje jelena,« pravijo arhitekti. Očetova lovska strast je zaznamovala tudi izbiro barv v notranjosti, saj je kuhinja zaživela v mehki zeleni barvi, v dnevnem wc-ju pa prevladuje vinsko rdeča. Ostale površine zaznamujeta les in brušen beton, slednji se ob kaminu, v kuhinji in jedilnici prelije tudi v stensko oblogo.

Poleg čudovite sodobne opreme, ki je v celoti narejena po meri, ter funkcionalnega novega tlorisa je družina iz Radomelj pridobila obilo novih prostorov. Otroka imata tako zdaj vsak svojo sobo, na terasi pa se radi zberejo tudi ob pripravi jedi v letni kuhinji. Minimalno povečanje površine objekta je tako maksimiziralo njegovo uporabnost in užitek ob bivanju v njem.

 

Studio.a+v:
Naročnikom organizacija tlorisa ni odgovarjala že od začetka, saj so si želeli čim več odprtih bivalnih površin s pogledom na travnik, gozdni rob in bajer v bližini. Hiša je namenjena bivanju 4-članske družine z dvema otrokoma in dvema psoma. Njihove potrebe so se s časom spremenile. Pojavila se je prostorska stiska. Z upoštevanjem želja naročnika smo zasnovali montažen prizidek v pritličju obstoječega objekta, ki s svojo prezračevano, perforirano pločevinasto fasado in pripeto nadstrešnico vizualno odstopa od osnovnega objekta.

 

 

 

Ime projekta: Hiša A
Arhitektura: Studio.a+v
Investitor: zasebni
Fotograf: Klemen Brumec
Lokacija: Radomlje
Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2018
Površine: 140m² neto
Izvajalci: Mizarstvo Štolfa (pohištvena oprema), Gracia (keramičarska dela), Steklarstvo Rojs (nadstrešek vhoda), Alfa – M (lesen prizidek s fasado), TomDom (gradbena dela), Elektro Zavodnik (elektroinstalacije), Instalacije Podjed (strojne instalacije), Pirnar (vhodna vrata), Ombra (bioklimaska pergola), Svetlarna (luči), Reali (parketarska dela)

 

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja