Studio-Dialog-Stanovanje-2005-foto_anaskobe-01-splet
Studio Dialog: Stanovanje 2005

Trosobno stanovanje v Ajdovščini je s pomočjo Studia Dialog postalo prvi dom mlade družine. Osnovno vodilo arhitektk Danaje Vastič in Mete Žebre pri oblikovanju interierja je bilo ustvariti oazo sproščenega in igrivega družinskega bivanja v hitrem in stresnem vsakdanjiku.

Že med gradnjo se je obstoječi tloris prilagodil željam naročnika po večjem in odprtem bivalnem prostoru brez hodnikov. Dodatno površino bivalnega prostora so pridobili še z odstranitvijo kopalnice za goste in manjše shrambe. Iz velike predsobe se tako že ob vstopu v stanovanje odpre pogled v bivalni prostor in razgled skozi panoramsko okno na okoliške hribe.

Ideja igrive oaze se kaže na več ravneh oblikovanja, med katerimi je najbolj očitna uporaba barv. Dialog med pastelnimi in globokimi barvami, nadgrajen z igro svetlobe in odsevov, se v različnih materialih pojavi v vseh prostorih, bogatijo pa ga kontrasti trdih in mehkih oblik. Vgradna mizarska oprema je tako obogatena z oblogo iz vertikalnih letvic, ki vzpostavlja kontrast zaobljenim linijam premične opreme. Še eno dimenzijo vnašajo ogledala različnih oblik in pozicij, ki so umeščena tako, da z odsevi ustvarjajo vizualne povezave med prostori.

Globoki odtenek terakote na stenah vabi iz predsobe v bivalni prostor, kjer se kot barvni poudarek ponovi na kuhinjskem pultu. Stena in mizarska oprema v nežni pastelno modri barvi na drugi strani dnevne sobe označujeta ločnico med družabnim in bolj intimnim delom stanovanja s spalnico in kopalnico. Vsi dodatni elementi opreme so v nevtralnih tonih s črnimi poudarki. Iz predsobe dostopamo tudi do otroške sobe, kjer tipske elemente trgovskega ponudnika opreme nadgrajujejo unikatni dodatki in otroška tapeta.

Odtenek terakote iz bivalnega prostora se v kombinaciji z različnimi odtenki zelene barve ponovi v kopalnici. Igro barv tu dopolnjujejo teksture keramike različnih dimenzij in vzorcev.

Nevtralni sivi toni ustvarjajo miren ambient spalnice, ki premore tudi delovni kotiček ob oknu. Tega je mogoče skriti za zaveso, ki poteka po celotni dolžini zunanje stene in skupaj z zaobljenimi robovi tapecirane postelje prostoru daje dodatno omehčan karakter.

Tloris

 

Ime projekta: Stanovanje 2005
Avtor projekta: Studio Dialog (Danaja Vastič, Meta Žebre)
Lokacija: Ajdovščina

Leto načrtovanja: 2021
Leto izvedbe: 2022

Površine skupaj: 63 m² bruto/neto

Izvajalci:
Notranja oprema: Mizarstvo Permiz

Dobavitelji:
Kuhinjski in kopalniški pult: Silestone (Sunlit days)
Jedilna miza: &Tradition
Jedilniški stoli, kavč, viseča luč v jedilnici, namizna luč: Muuto
Postelja: Klun ambienti
Poličke ob postelji: Menu
Viseče lučke spalnica: Woud
Kopalniška keramika: 41Zero42 (kolekcija Biscuit), FMG ceramica (imitacija teraca)
Umivalnik: Alice ceramica
Stoječa luč dnevna soba in stenske luči kopalnica: Flos
Otroška soba: Ikea
Tapeta otroška soba: Photo wall

Pripravil: L. J.
Foto: Ana Skobe

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

 

Mailchimp brez napisa

Povezani članki