Nežno, a temeljito prenovo stanovanja v večstanovanjski hiši v Ljubljani sta zasnovala arhitekta Studia Mehanizem Ana Doles in Martin Gustinčič. Izhodišče projekta je narekoval izziv, kako doseči sodobno osvežitev brez radikalnih prostorskih posegov:

»Ko sta naju prijatelja prosila za izvedbo prenove, sva najprej s presenečenjem spraševala, ali je prenova zares potrebna, saj je imelo stanovanje že prej prijeten značaj. A treba je bilo prenoviti inštalacije, naročnika sta želela sodobnejšo in večjo kopalnico, novo kuhinjo, tlak v polovici stanovanja pa je bil slabo ohranjen in raznolik (ladijski pod, beton, keramika). Izhodišče projekta je bilo torej čim bolj ohraniti vzdušje stanovanja, ob tehnični prenovi pa ustvariti udobnejše prostore.«

Kljub starosti objekta (večstanovanjska hiša je bila zgrajena v letu 1938) je del prostorov ostal skoraj nespremenjen. Dnevna soba in jedilnica sta v osnovi ostali enaki, bivalno ugodje je bilo dopolnjeno z novo premišljeno postavitvijo pohištva in osvetlitve – majhne spremembe, ki lahko naredijo veliko. Preostali prostori stanovanja pa so zaradi željenih izboljšav, kot so večja postelja, prostostoječa kad in velika delovna površina v kuhinji, zahtevali nekoliko večje posege.

»Tu smo nove predelne stene glede na obstoječe nekoliko premaknili, dodali prehod med spalnico in kopalnico, ter odstranili shrambo. Z nekaj centimetri tu in nekaj tam nam je uspelo pridobiti uporabnejše nove mere. Hodnik je zožen, a deluje tako prostoren kot prej, spalnica in kopalnica pa sta se na ta račun povečali. Stena med hodnikom in spalnico je postala omara. Na hodniku in v kuhinji je dodan obnovljen star parket, takšen, kot je že bil v dnevni sobi, v spalnici in kopalnici pa smo uporabili dekorativni beton.«

Projekt v svojem bistvu še vedno odraža duha starega stanovanja, vendar z domiselnimi rešitvami, ki spretno lovijo odnos med odločnimi posegi, kjer so bili potrebni, ter nežnimi spremembami, skupaj pa ustvarjajo bolj zračen in prijeten ambient. Tako dialog med obstoječim in dodanimi sodobnimi potezami subtilno izstopi, kar je bil v osnovi zastavljen cilj prenove; k temu sta zagotovo pripomogla tudi naročnika z izoblikovanim okusom.

»Pri delu se nama zdi vzdušje kakovostnih obstoječih prostorov ključnega pomena. Ustrezno vrednotenje obstoječega in nadgradnja za nove potrebe stanovalcev se nama zdita posebej pomemben izziv. Najin cilj je ohraniti specifičnost prostora in ga nadgraditi tako, da se osnova ne izbriše. Če značaj prostora vidijo tudi naročniki oz. uporabniki in nežno posodobitev prepoznajo kot odliko, je to posebna nagrada,« še dodata arhitekta.

Ime projekta: Stanovanje PP
Avtor projekta: MEHANIZEM (Ana Doles, Martin Gustinčič)
Investitor: zasebni
Fotograf: Aleš Rosa
Lokacija: Ljubljana

Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2018
Površine: 85m2

Izvajalci:
Glavni izvajalec gradbeno obrtniških del: Penzl, Tomaž Bizjan s.p.
Notranja oprema: Kuhinja: Studio Moste (Klara Zalokar, Klemen Zupančič)

Pripravila: Manca Košir

Podprite Outsider z naročilom!

Celoletna naročnina

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja