_MG_1258RGB
Studio RAMA: Casa Lasso

Ekvadorski studio Rama sestavljajo arhitekti Felipe Donosa, Carla Chaveu in Carolina Rodas. Njihovo delo obsega prostorske probleme v vseh merilih, od urbanističnih zasnov do arhitekture in oblikovanja predmetov. Tako so v osrčju Ekvadorja, na planoti med vulkanskimi vrhovi Andov, v podeželskem okolju zasnovali enodružinsko hišo, pri načrtovanju in gradnji katere jih je vodila ideja o navezavi na lokalno okolje in tradicijo. Veliko večino gradbenega materiala so zato pridobili v neposredni okolici. Tudi za izvedbo zidov iz zbite zemlje so pridobili lokalne delavce, kar je spodbudilo izmenjavo izkušenj o vernakularnih metodah gradnje: del galerije so s strani zaprli z lokalno značilno tehniko bahareque: gre za preplet iz vej ali trsja, na katerega je nanesena glinena mešanica.

Stavba ima zelo jasno in enostavno zasnovo. Pet dolgih vzporednih zidov iz zbite zemlje definira različno velike medsebojno povezane prostore. Zidove enake višine zaključuje betonski venec, nanj pa je postavljena lesena strešna konstrukcija. Pod dvema visokima lesenima nosilcema, ki določata naklon strehe, so našli dovolj prostora za ploščad, s katere se odpirajo pogledi na okolico. Tudi pri uporabi materialov je očitna jasna vizija: kamnit podstavek, viden tudi v interierju, in zidovi iz zbite zemlje so kombinirani z lesenim pohištvom ter kovinskimi detajli.

Zidovi iz zbite zemlje so postavljeni pravokotno na smer najmočnejših vetrov. Dodatno jih utrjujejo premišljeno razporejeni krajši zidci v prečni smeri, ki ob pogledu od zunaj prispevajo k vizualni debelini zidov, v notranjosti pa tvorijo zavetne niše, v katere je umeščeno pohištvo.

Zasnova notranjosti izhaja iz ideje arhetipskega ognjišča kot središča doma. Kamin je umeščen v pogreznjen prostor za posedanje in druženje, ki leži v jedru stavbe, na križišču med dnevnimi in nočnimi, med javnimi in intimnimi prostori. Namesto predelnih sten med prostori v prečni smeri je mogoče enoten, pretočen volumen v skladu s trenutnimi potrebami stanovalcev pregraditi ali pa odpreti s pomočjo vrste vrtljivih lesenih panelov.

Medtem ko sodobna ilovnata gradnja v Evropi le počasi postaja prepoznana kot smiseln način gradnje, v zadnjih letih prihaja veliko zanimivih projektov ilovnatih stavb iz Južne Amerike, Afrike in Azije. Ni čudno – kombinacija cenejše delovne sile, neprekinjenega prenosa tradicionalnih znanj in manj toge gradbene zakonodaje pomeni, da je ilovnata gradnja enostavnejša, dostopnejša in posledično bolj razširjena. Ko v to enačbo vstopijo izkušeni arhitekti z željo po razvoju trajnostnih načinov gradnje, so rezultati lahko zelo kvalitetni in zanimivi tudi za naš kontekst.

Tloris pritličja

Tloris galerije

 

Ime projekta: Casa Lasso
Avtor projekta: RAMA estudio
Investitor: zasebni
Lokacija: Lasso, Cotopaxi, Ekvador

Leto izvedbe: 2018

Pozidana površina: 350 m²

Projektanti: Felipe Donosa, Carla Chavez in Carolina Rodas (RAMA estudio), sodelavci Edward Pullas, Diego Vélez, Karla Velasques, Diego Chaglia
Gradbene konstrukcije: Gustavo Recalde
Statika: Patricio Cevallos


Foto: JAG Studio
Grafični prikazi: Sergio Calderon
Ilustracija: Carlos Valarez
Pripravil: Patrik Benedičič

 

Naroči Outsider, razširi svoj pogled

 

Naročite se lahko v spletni trgovini ali pa nam pišite na: [email protected]

Hvala!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki