01 Microsoft Fluent design
Superform: Fluent design

Uspešno tehnooško podjetje Microsoft si je želelo osvežitve pisarniških prostorov v ljubljanski Kristalni palači, za njihovo notranjo opremo pa so poskrbeli arhitekti iz pisarne Superform.

Zdi se, da v svetu tehnologije fizično okolje ni prioriteta: zavesti uporabnikov in načrtovalcev programske opreme so popolnoma ločene od fizičnega telesa in se za dolga obdobja do kraja potopijo v virtualnost. Vendar to ni popolnoma res: tako pri uporabi kot pri načrtovanju tehnologije je telesni stik z okoljem še kako pomemben. In tako kot pri vsakem poslu, je delovno okolje ključnega pomena za uspešnost podjetja in produktivnost zaposlenih. Arhitekturna pisarna Superform je v skladu s smernicami podjetja Microsoft zasnovala nove pisarniške prostore, ki sledijo sodobnim zakonitostim oblikovanja delovnega okolje in hkrati izražajo edinstvene lastnosti podjetja.

Tudi Microsoft je začel kot garažno podjetje, in novi pisarniški prostori tu in tam spominjajo na svež, pravkar ustanovljen tehnološki startup. Neobdelane površine ivernih plošč, lesene letve in posamezni elementi, ki so videti, kot da bi jih uslužbenci sestavili sami – slednji govorijo o pomenu, ki ga zaposlenim pripisuje podjetje, pa tudi o modularnosti in parametričnosti tehnološkega sveta. Ta navidezna nedokončanost, ki v prostor vnaša zanos in igrivost, pa se prepleta z bolj sofisticiranimi materiali in elegantnimi kosi, ki prostoru podeljujejo resnost in zrelost uveljavljenega podjetja.

Arhitekti so projekt poimenovali fluent design, po tehnologiji, ki jo je razvilo podjetje Microsoft, in jo zaznamujejo fleksibilnost, intuitivna uporaba in popolno prilagajanje željam uporabnika. Prav te lastnosti so arhitekti iskali pri zasnovi novih prostorov in jih tudi uspešno vnesli v končno rešitev.

Superform:

“Koncept Windows okolja smo implementirali v Microsoftove poslovne prostore. Tako smo ustvarili prostor, ki predstavlja identiteto podjetja. Prostor postane edinstven, sodoben, vključujoč, premišljen, pameten in cool. Zavedamo se, da samo odličnost zasnove in izvedbe krepi podobo in ugled blagovne znamke.”

 

Ime projekta: Fluent design
Investitor: Microsoft
Fotograf: Miran Kambič
Lokacija: Kristalna palača, Ljubljana

Arhitekti: Superform: Marjan Poboljšaj, Anton Žižek, Špela Gliha, Jure Uranič
Leto načrtovanja: 2018
Leto izvedbe: 2019

Površine: 506m2
Elektro instalacije: Winky d.o.o.
Strojne napeljave: Klimal d.o.o.

Izvajalci: Emix d.o.o., RPS d.o.o., Mizarstvo Trščinar

Besedilo: Ajda Bračič

Podprite Outsider z naročilom!

Mailchimp brez napisa

Povezani članki